Svijet
0

Juncker o izbjegličkoj politici Angele Merkel: Historija će pokazati da je bila u pravu

Anadolija
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker poručio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se, uprkos kritikama, drži svoje politike prema izbjeglicama istakavši da će historija pokazati da je ona bila u pravu.

Juncker je govorio uoči dvodnevnog samita EU u Bruxellesu na kojem će se njemačka kancelarka "suočiti" sa Višegradskom četvorkom, Poljskom, Češkom Republikom Slovačkom i Mađarskom, koje otvoreno odbacuju ideje o njenoj liberalnoj izbjegličkoj politici.

On je u razgovoru za njemački "Bild" poručio da će historija potvrditi ispravnost politike koju njemačka kancelarka vodi kada je u pitanju ova kriza.

Junker je uporedio odlučnost Merkelove da istraje u svojim idejama sa bivšim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom koji je insistirao na ujedinjenju Nemačke 1989. godine.

"Kancelarima je uvijek priznata zasluga kada su istrajali u svojim tokovima u burnim vremenima. Prije svega mislim na vizionarsku politiku ujedinjenja Helmuta Kohla. Historija je pokazala da je bio u pravu, a pokazaće da je i Merkel također bila u pravu", kazao je Juncker.

Prvi čovjek Evropske komisije dodao je da bi želio da su i evropski lideri, poput njemačke kancelarke shvatili da jedino "zajednička rješenja mogu pružiti odgovor na izbjegličku krizu, kao što su pružili u vrijeme dužničke krize".

Juncker je izrazio uvjerenje da je Merkel jača od svojih kritičara.

"Angela Merkel će ostati u uredu duže od svih svojih kritičara. Njena izbjeglička politika, i moja, će jednog dana prevagnuti. Sve ostalo bi bila kapitulacija pred populistima", istakao je evropski zvaničnik.