Ukrajina
0

Julija Timošenko pozvana da prizna poraz

FENA
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Julija Timošenko (Foto: Reuters)
Predsjednik ukrajinske skupštine, Vrhovne rade, Vladimir Litvin pozvao je premijerku Juliju Timošenko da prizna pobjedu Viktora Janukoviča na predsjedničkim izborima.

"Rezultat izbora je neosporan, a to je pobjeda Viktora Janukoviča. Mislim da svi moraju priznati, prvenstveno njegova protivnica Julija Timošenko", izjavio je Litvin u utorak televiziji "Inter".

Litvin je rekao da ulazak Timošenko u drugi krug izbora pokazuje kako njezina politička pozicija jača, prenijela je agencija Itar-Tass. "Ona nije izgubila. Ustvari, njezina politička težina je značajno porasla", smatra Litvin.

Sukobljavanje protukandidata, prema riječima Litvina, mora prestati i umjesto toga oni moraju započeti dijalog, posebno u parlamentu.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, na temelju 99,98 posto obrađenog izbornog materijala, u drugom krugu izbora za predsjednika Ukrajine, održanom u nedjelju, lider Stranke regija Janukovič osvojio je 48,96 posto, dok je Timošenko dobila 45,47 posto glasova birača .

Deputat poslaničke grupe Bloka Julije Timošenko Andrej Škilja rekao je da će taj blok "činjenicu pobjede priznati samo u slučaju ako ne uspije dokazati na sudu nepravilnosti koje su dovele do pobjede Janukoviča".

On je dodao da zastupnička skupina aktivno priprema dokumenta za sudove radi žalbe na rezultate, a "prema preliminarnim podacima na više od tisuću biračkih mjesta bilo je nepravilnosti".

Janukovič je pozvao Timošenko da prizna poraz, prenio je Itar-Tass.

"Timošenko se može pretvoriti od heroine narandžaste revolucije u njenog dželata ako ne prizna rezultate izbora i nastavi gurati Ukrajinu u politički haos", izjavio je Janukovič CNN-u.