Svijet
0

Još nema službene informacije ko je uhapšen u Keniji

FENA
Mediji su jučer objavili vijest da je u Mombasi u Keniji policija uhapsila osobu za koju se sumnja da ju traži Haški sud zbog ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije. Pretpostavili su da je riječ o Ratku Mladiću ili Goranu Hadžiću.

To je potvrdila i najnovija Reutersova vijest. Radi se o bjeguncu kojeg traži ICTY zbog zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije, potvrdila im je kenijska policija. Nisu htjeli reći o kome se radi. Za sada se jedino zna da je uhapšen u gradu Mombasa.

Time je upitna jučerašnja vijest da je uhapšeni njemački državljanin podrijeklom s područja bivše Jugoslavije. On je navodno iz Hrvatske i već 12 godina živi u Keniji.

Glasnogovornica Haškog suda Olga Kavran jučer nije željela komentirati vijest o hapšenju. Dodala je da će više informacija znati tijekom jutra, prenijeli su mediji.

Srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i druga mjerodavna tijela u Srbiji jučer nisu imali nikakvu potvrdu vijesti.

B-92 javio je kako je na temelju fotografije, koja je navodno dostavljena srbijanskim vlastima, utvrđeno da se ne radi ni o jednom od dvojice preostalih haških bjegunaca koje Srbija treba izručiti Haagu. To je navodno potvrdio i glasnogovornik Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Hapšenje navodnog osumnjičenika za ratne zločine došlo je nakon što je glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz započeo svoju posjetu Srbiji. Srbijanski ministar zadužen za saradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je kako ne bi trebalo biti izenađenja oko Brammertzova posjeta.