Svijet
5

Još jedan pacijent u Teksasu zaražen ebolom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Još je jedan pacijent u Sjedinjenim Američkim Državama inficiran virusom ebole. Radi se o zdravstvenom radniku iz bolnice u Teksasu u kojoj se nalazio Thomas Eric Duncan (42), prva osoba zaražena ebolom izvan područja zapadne Afrike.

"Znali smo kako je još jedan slučaj zaraze ebolom neminovan, tako da smo se pripremali na ovo", kazao je dr. David Lakey, javlja BBC.

Još uvijek nije poznato ime zdravstvenog radnika koji je zaražen, kao ni način na koji je bio u kontaktu sa Duncanom.

Duncan je odrastao u Liberiji, ali je u SAD došao u posjetu krajem septembra. Ebolu su mu testirali u bolnici u Dallasu 30. septembra, 10 dana nakon što je stigao letom iz Monrovije.

Simptome bolesti je osjetio nekoliko dana nakon dolaska u Sjedinjene Američke Države, no nakon posjete bolnici u Dallasu je, iako rekavši kako je iz Liberije, poslan kući na liječenje antibioticima.

Naknadno je stavljen u izolaciju i pod terapiju eksperimentalnim lijekom, no ipak nije uspio preživjeti. Preminuo je u bolnici u Dallasu u četvrtak.

Smrtnost kad je u pitanju ebola iznosi 70 posto.

Trenutna epidemija ebole u Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu rezultirala je sa više od 8.300 potvrđenih slučajeva, te najmanje 4.033 smrtnih slučajeva.

Vezani članci