Indija
0

Još jedan Gandi na putu ka vlasti?

SRNA
Raul Gandi
Raul Gandi
U najmnogoljudnijoj indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš, koja ima 200 miliona stanovnika, u toku su izbori koji traju tri sedmice, a u kojima glavnu ulogu ima Raul Gandi koji pretenduje da osvoji funkciju saveznog premijera.

Stanovnici sela Tulendi u Utar Pradešu, njih oko 10 000, osjećaju se prevarenima i sve je glasniji njihov očajnički vapaj za napretkom i razvojem.

Ljudi pokazuju svoje kuće od cigle, blata, balege i slame. Nema tekuće vode, svuda su samo ručne pumpe. Ima bandera za struju, ali mještani se žale da su česti višednevni nestanci struje. Tulendi je u izbornom okrugu koji, od sticanja nezavisnosti, pripada slavnoj dinastiji Gandijevih.

U takvoj atmosferi Raul Gandi, sin Sonje i Radživa Gandija, pokušava da vrati izgubljeno povjerenje i obećava razvoj, radna mjesta i okončanje svake korupcije -  prenosi Radio "Dojče vele".

"To je vaš novac! Svojim znojem ste ga zaradili! Svojim napornim radom doprinijeli ste rastu indijske privrede, vaša korumpirana lokalna vlada ne smije da ukrade plodove vašeg rada", rekao je na predizbornom skupu Raul Gandi - sin ubijenog premijera Radživa Gandija, unuk ubijene premijerke Indire Gandi i praunuk Nehrua, prvog premijera nezavisne Indije.

Dinastija Nehru-Gandi centar je moći indijske Kongresne partije koja na saveznom nivou predvodi koalicionu vladu, ali je u najmnogoljudnijoj indijskoj saveznoj državi  već više od 20 godina - sasvim beznačajna. 

U Utaru Pradešu dominantne su regionalne stranke koje se ciljano obraćaju pojedinim slojevima stanovništva: dalitima i ostalim nižim kastama, koje se nalaze na dnu društvene hijerarhije. Ili muslimanskoj manjini koja čini 18 odsto stanovništva sa pravom glasa. Ni u jednoj drugoj saveznoj državi, pripadnost kasti i vjeri nemaju tako važnu ulogu.
Više od polovine djece u Utar Pradešu je hronično neuhranjeno. Gotovo polovina svih žena ne zna da čita i piše. Mlada generacija odlazi u potrazi za poslom. 

Gandijevi se nadaju da bi njihova velika nada - Raul sa svojim obećanjima reformi mogao da stekne poene u tom teškom okruženju.