Svijet
0

Jordan želi da se domogne civilnog nuklearnog programa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jordanski kralj Abdullah II rekao je u intervjuu objavljenom u petak u izraelskom dnevnom listu Haaretz da njegova zemlja želi da se domogne civilnog nuklearnog programa.

"Egipćani istražuju nuklearni program. Vijeće za suradnju zemalja Zaljeva (CCG) također, a što se nas tiče mi razmatramo da se domognemo nuklearne energije u civilne i energetske svrhe. O tome razgovaramo sa Zapadom", rekao je on za dnevni list Haaretz.

"Lično mislim da svaka zemlja koja raspolaže nuklearnim programom mora biti podvrgnuta međunarodnim propisima i treba dozvoliti da stručne međunarodne organizacije obavljaju potrebne verifikacije kako bi one garantirale da taj program ide u dobrom smjeru", dodao je kralj Abdullah.

On je također rekao da se "propisi mijenjaju što se tiče nuklearnog programa u svakom regionu. Jordan želi vidjeti zonu bez nuklearnog programa, međutim sve zemlje regiona od ljetos se opredjeljuju za nuklearne programe".

Izrael se smatra jedinom nuklearnom silom u regonu. Prema stranim ekspertima, Izrael posjeduje 200 nuklearnih glava koje mogu opremiti rakete dugog dometa.

Izrael i zapadne zemlje sumnjiče, pak, Iran da skriva vojni nuklearni program pod izlikom civilnog programa, te da želi da se domogne atomske bombe, što Teheran negira.