Svijet
0

John Kerry podržao Baracka Obamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator John Kerry, demokratski predsjednički kandidat iz 2004. godine, u četvrtak je javno podržao senatora Baracka Obamu u utrci za Bijelu kuću, izražavajući uvjerenje da on može ujediniti Ameriku, okončati podjele i donijeti stvarne promjene u Washington.

"Martin Luther King Jr. je rekao kako je uvijek pravo vrijeme da se čini ono što je ispravno. I ja sam sada ovdje u Južnoj Karolini, jer je pravo vrijeme da to podijelim s vama, da znate da imam uvjerenje da Barack Obama može biti, da će biti i da treba biti idući predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Kerry na skupu u Charlestonu, u Južnoj Karolini, 16 dana uoči demokratskih predizbora u toj saveznoj državi.

Odajući priznanje svim ostalim demokratskim kandidatima, Kerry je naglasio kako vjeruje da "Obama, više nego bilo ko drugi, može pomoći da zemlja okrene stranicu, te ujedinjavanjem i okončanjem podjela učiniti da Amerika krene naprijed".

"Obama neće samo razbiti kalup. Zajedno ćemo ga razbiti u milion komada", rekao je Kerry, koji unatoč porazu 2004. uživa veliki ugled u redovima Demokratske stranke.

I sam je razmišljao o kandidaturi za Bijelu kuću 2008., ali je odustao nakon jedne nespretne izjave u kampanji za kongresne izbore 2006., kada je studentima savjetovao da uče kako ne bi "zaglavili" u Iraku.

Politički analitičari su ocijenili da je Kerryjeva podrška dobro tempirana da pomogne Obami nakon neočekivanog poraza na predizborima u New Hampshireu.

"Ovo je dobro tempirana podrška Obami. Nakon uznemirujućeg poraza u New Hampshireu, pomoći će mu da ojača napore i pokaže da još privlači institucionalnu otporu", ocijenio je komentator CBS-a Vaughn Ververs, prenijela je Hina.

Kerryjeva potpora Obami istodobno predstavlja udarac Johnu Edwardsu, njegovom potpredsjedničkom kandidatu 2004. i senatorici Hillary Clinton, čija je kampanja dobila novi zamah pobjedom u New Hampshireu.