Neobični saveznici
37

Joe Biden u historijskoj posjeti Vijetnamu, negirao da SAD vode hladni rat sa Kinom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Joe Biden zanijekao je da SAD pokušava zaustaviti međunarodni utjecaj Kine nakon potpisivanja novog historijskog sporazuma s Vijetnamom.

Više od 50 godina otkako je posljednji američki vojnik napustio Vijetnam, Biden je otputovao u Hanoi kako bi potpisao sporazum koji će bivše neprijatelje zbližiti više nego ikad prije.

Sveobuhvatno strateško partnerstvo s Vijetnamom velika je nadgradnja odnosa za SAD. To je vrhunac nemilosrdnog nastojanja Washingtona u posljednje dvije godine da ojača veze s Vijetnamom, koje smatra ključnim za suzbijanje utjecaja Kine u Aziji.

To također nije mali podvig. Partnerstvo s Washingtonom najviša je razina diplomatskih veza koje je produžio Vijetnam, jedan od najstarijih i najvjernijih prijatelja Kine.

Biden je novinarima u Hanoju rekao da američke akcije nisu usmjerene na obuzdavanje ili izolaciju Kine, već na održavanje stabilnosti u skladu s međunarodnim pravilima.

"Mislim da previše razmišljamo u terminima Hladnog rata. Ne radi se o tome. Radi se o stvaranju gospodarskog rasta i stabilnosti", rekao je g. Biden novinarima u nedjelju u Hanoju, odgovarajući na pitanje BBC-ja.

"Želim vidjeti da Kina uspijeva ekonomski, ali želim vidjeti da uspijevaju prema pravilima", rekao je.

Znakovi poboljšanih veza već su razljutili Peking, koji ih je nazvao još jednim dokazom američkog "hladnoratovskog mentaliteta".

Ali Hanoi je dobro razmislio o tome, kaže Le Hong Hien sa singapurskog instituta ISEAS-Yusof Ishak, dodajući da je sporazum sa SAD-om "simboličan, a ne [suštinski]".

Naziv je možda simbolična, ali bliže veze mogle bi značiti bolje poslovne dogovore i manje oslanjanje na Kinu.

Vijetnam ima mladu i visokoobrazovanu radnu snagu. Također je potaknuo duh poduzetništva što ga čini vrlo privlačnim američkim ulagačima - posebno onima koji žele premjestiti svoje proizvodne baze izvan Kine.

Velika imena, uključujući Dell, Google, Microsoft i Apple, posljednjih su godina prebacila dijelove svojih opskrbnih lanaca u Vijetnam. SAD ga također smatra obećavajućim tržištem za oružje i vojnu opremu dok se Hanoi pokušava odvojiti od Moskve.

Washington također želi pomoći Vijetnamu da postane sastavni dio svjetskog opskrbnog lanca poluprodvonika i razvije svoj sektor elektronike - područja koja su postalo sporno jer SAD pokušava ograničiti Kini pristup naprednoj tehnologiji.

Pa ipak, Vijetnam možda neće vidjeti svoje novo partnerstvo sa SAD-om kao odabir jedne ili druge strane. Dok ekonomija Pekinga usporava, bliži odnos Hanoja s Washingtonom samo je pragmatičan.

"Bio sam u Americi sedam godina i znao sam za američki san i dobio sam tu priliku. Ali mislio sam, imam veći san. Vijetnamski san", kaže Nguyen Huu Phuoc, suosnivač i izvršni direktor Selex Motorsa.