Ukazuje na probleme
0

Joe Biden pobjedio u Michigenu, ali žestoko osramoćen porukom neopredijeljenih glasača

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pobjeda Joe Bidena na predizborima Demokratske stranke došla je s upozorenjem progresivaca, mladih glasača i arapsko-američkih demokrata u obliku "neposvećenog" prosvjednog glasanja.

Biden se suočio s određenom neizvjesnošću u Michiganu, državi koja se mijenja na općim izborima na kojima je tijesno pobijedio 2020., a sada pokazuje rastuće nezadovoljstvo među značajnom muslimanskom populacijom u državi zbog njegove podrške Izraelu u njegovu ratu protiv Hamasa u Gazi.

Međutim, u ponedjeljak je Biden rekao kako se nada da će pregovarači postići dogovor kojim bi se zaustavile izraelske vojne operacije u Gazi unutar sedam dana.

Predsjednik vodi kampanju za drugi mandat u Bijeloj kući i lako je pobijedio na svim predizborima Demokratske stranke u predsjedničkoj utrci 2024., unatoč tome što su ga autorica Marianne Williamson i zastupnik Dean Phillips, demokrat iz Minnesote, osporavali za stranačku nominaciju.

Dok je Joe Biden prikupio oko 78,5 glasova, "neposvećeni" su ipak prikupili 16,2 posto, prema rezultatima CNN-a malo poslije 21 sat. Više od 22.000 stanovnika Michigana glasalo je za "neposvećene" do 21:30.

Williamson je imao 2,8 posto, dok je Phillips zaostao s 2,7 posto, prema rezultatima mreže i Associated Pressa (AP).

Predsjednik se suočava sa sve većim nadzorom nekih progresivnih demokrata zbog svoje kontinuirane podrške Izraelu dok broj ubijenih civila u Gazi raste.

Tlaib, koja predstavlja dijelove područja Detroita u Kongresu, rekla je u videu objavljenom u utorak na X-u, bivšem Twitteru, da je "ponosna" što je povukla demokratski glasački listić i glasovala "bez obaveze".

"Moramo zaštititi našu demokratiju. Moramo biti sigurni da je naša vlada o nama, o ljudima", rekla je Tlaib u videu koji je na X podijelila kampanja Slušaj Michigan, koja je pozivala na prosvjedno glasovanje protiv Bidena .

"Kada 74 posto demokrata u Michiganu podržava prekid vatre, a predsjednik Biden nas ne čuje, ovo je način na koji možemo iskoristiti našu demokratiju da kažemo 'slušajte'.Slušajte Michigan", poručila je članica Kongresa.

Mitch Landrieu, bivši viši savjetnik Bidenove administracije i sadašnji nacionalni supredsjedatelj kampanje za predsjednikov reizbor, odgovorio je na pokret "neposvećenosti" na CNN-u u utorak navečer.

"Joe Biden je večeras imao stvarno, stvarno snažnu noć. Ne možete drugačije nego tako. To ne znači da 'neposvećeno' glasovanje nije bilo značajno. Oni šalju poruku. Predsjednik je, kao što znate, shvatio poruku", kazao je Landrieu.

Landrieu je rekao da je predsjednik poslao "određeni broj" viših savjetnika u Michigan kako bi razgovarali o pokretu "neposvećenih".

"Ovo je vrlo komplikovano pitanje. Predsjednik se i dalje brine da stavimo američke interese na prvo mjesto i naporno radi, kao što znate, na humanitarnoj pomoći, radi na prekidu vatre kako bismo zapravo mogli izvući taoce i nastavlja slušati ovu vrlo tešku bol kroz koje zajednice prolaze diljem zemlje, kako u jevrejskoj zajednici, tako i u muslimanskoj i palestinskoj zajednici. Ta je poruka isporučena", kazao je Bidenov savjetnik.

U intervjuu za Newsweek na Capitol Hillu u utorak, američka senatorica Elizabeth Warren, demokratkinja iz Massachusettsa, raskinula je s progresivcima po tom pitanju i rekla da za sukobe u Gazi krivi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a ne Bidena.

Kada ju je novinar Newsweeka upitao što misli o kampanji u Michiganu da se neopredijeljeno glasa protiv Bidena, Warren je odgovorila: "Predsjednik Biden bit će demokratski kandidat i trebamo da pobijedi Donalda Trumpa, što i hoće."

Warren je rekla da, iako razumije razloge za prosvjedno glasovanje, kritizirala je Netanyahua zbog stvaranja humanitarne katastrofe.

"Razumijem da je ovo pitanje koje je duboko bolno za mnoge ljude. Stavljam te probleme izravno pred noge Benjamina Netanyahua, koji je vodio rat protiv Hamasa na način da stvori humanitarnu katastrofu. Naša je odgovornost sada vratiti te taoce, uspostaviti prekid vatre kako bismo otvorili veću humanitarnu pomoć i snažno pogurati strane da krenu prema rješenju s dvije države", kazala je Warren.

Senator John Fetterman, demokrat iz Pennsylvanije, osudio je progresivne napore protiv Bidena.

"Dajte im vlastite MAGA šešire", rekao je Fetterman za Newsweek. "Samo naprijed i pokušajte poraziti Bidena u Michiganu—Morat će se radovati verziji 2.0 zabrane muslimana." ​