Nakon sastanka s Putinom
0

Joe Biden: Ne radim protiv Rusije ili bilo koga drugog, već za američki narod

B. R.
Joe Biden (Foto: Twitter)
Joe Biden (Foto: Twitter)
Američki predsjednik Joe Biden je poručio da je njegov današnji sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pokazatelj američkim saveznicima da se "Amerika vratila svijetu". Naglasio je da ne radi protiv Rusije, već za američki narod.
Ovo je izjavio na konferenciji za novinare koja je održana višesatnog sastanka u ženevskoj vili La Grange. To je bio prvi njegov susret sa čelnikom ruske države od kada je izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Poručio je da on i Putin imaju jedinstvenu odgovornost jer, kako je rekao, upravljaju velikim državama, te da oni moraju sarađivati u zajedničkom interesu.

"Rekao sam Putinu da ne radim protiv Rusije ili bilo koga drugog, već za američki narod", kazao je i dodao je da je to njegova odgovornost.

Posebno je naglasio važnost ljudskih prava u odnosima između ove dvije države. Kako je naveo, ljudska prava su u DNK SAD-a i da se zbog toga moraju suprotstaviti onima koji ih krše.

"Mi predstavljamo jednu ideju. Nemamo prava zato što nam ih daje vlada, već zato što smo rođeni - to sam mu rekao, te da ćemo uvijek govoriti o slučaju opozicionara Alekseja Navalnija", naglasio je Biden.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Tvrdi da je ruskom predsjedniku poručio da neće dozvoliti podrivanje američkog suvereniteta.

Međunarodni odnosi: Pitao sam ga kako bi njemu bilo u slučaju hakerskog napada

Biden je u nastavku govorio o ulozi SAD-a i Rusije u međunarodnim odnosima. Najavio da će sarađivati na strateškoj sigurnosti, te istakao važnost cyber sigurnosti. Potcrtao je da je Putinu dao listu od 16 prioriteta, odnosno ključne infrastrukture koja mora biti sigurna od hakerskih napada.

"Pitao sam ga kako bi njemu bilo da Rusija mora platiti hakerima pet miliona dolara zbog napada, kao što je SAD morao platiti zbog nedavnog napada na naftovod", kazao je.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Kao temu razgovora je istakao rat u Siriji, pa je s tim u vezi naveo važnost formiranja humanitarnog koridora. Smatra da je u interesu obje zemlje da Iran nema nuklearno naoružanje.

Kako je izjavio, Putinu je ukazao da je SAD posvećen teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

"Pokazali smo saveznicima da se SAD vratio svijetu"

Mišljenja je da je prilikom susreta uradio ono što je planirao da uradi, te da je SAD poslao poruku saveznicima

"Sastanak je bio pozitivan i nije bilo animoziteta. Nismo se složili oko nekih pitanja i to smo jasno iznijeli. Ali, to nije urađeno u velikim tenzijama. Nadam se da smo pokazali saveznicima da se SAD vratio svijetu. Sada smo uspostavili jasnu osnovu kako ćemo postupati prema Rusiji. Ne kažem da je sve gotovo, ima još mnogo toga da se uradi", izjavio je Biden.

Naveo je da su razgovarali i o trgovini, te istakao da onda kada Rusija ima problem sa SAD-om, onda ima problem i sa drugim državama. Puštanje opozicionara Navalnog iz zatvora je izdvojio kao uslov za američke investicije u Rusiji.

Ranije je Putin na konferenciji za medije izjavio da se ne slažu oko mnogih pitanja, ali da neprijateljstva nije bilo.

Sastanak je trajao nešto manje od četiri sata, iako je ranije najavljeno da će trajati pet sati. Bio je podijeljen u dvije sesije - u malu sesiju koja je trajala manje od dva sata i veliku sesiju. Prisustvovali su i američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.