Osjećaju se dobrodošlim
20

Jevrejski život cvjeta u Njemačkoj, u planu formiranje evropskog centra

B. R.
Pinchas Goldschmidt, predsjednik Konferencije evropskih rabina (Foto: EPA-EFE)
Pinchas Goldschmidt, predsjednik Konferencije evropskih rabina (Foto: EPA-EFE)
Evropski rabini otvaraju svoje sjedište u Minhenu - nakon 67 godina provedenih u Londonu. To je znak raznolikog jevrejskog života u Njemačkoj, ali to ostaje u sjenci kontroverze oko jednog bavarskog političara.

Ulice minhenske gradske četvrti Maxvorstadt podsjećaju na mračnu njemačku prošlost. Tokom 1930-ih godina nacisti su marširali ulicom Briner do trga Konigsplatz, pored takozvane "Smeđe kuće (Braunes Haus)", u kojoj je bilo sjedište Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije (NSDAP) Adolfa Hitlera.

Minhen je nekada bio "glavni grad pokreta". U njemu se Hitler uzdigao sa svojim nacistima do 1933. godine. Do kraja postojanja nacističke Njemačke taj grad je ostao veoma važan za Hitlerovu stranku. I danas se u minhenskoj arhitekturi može prepoznati mračna historija bavarske prijestonice. Na mjestu nekadašnje "Smeđe kuće" duže od osam godina se nalazi Dokumentacioni centar o nacizmu.

"Zaista ekstremno"

U tom dijelu grada bit će novo sjedište Konferencije evropskih rabina (CER).

"Historijski gledano, Minhen je zaista ekstreman. Ovdje je počelo uništavanje judaizma u Evropi. Ovdje je planirana Kristalna noć, noć progona", kazao je za Deutsche Welle (DW) predsjednik Konferencije, rabin Pinchas Goldschmidt.

Međutim, sada se historijski krug zatvara.

"Konferencija evropskih rabina, koja od 1956. podržava obnovu jevrejskih zajednica nakon holokausta, dolazi u ovu zemlju. U Minhenu, u Bavarskoj, u Njemačkoj, vidimo da su jevrejske zajednice obnovljene i da cvjetaju", konstatovao je Goldschmidt.

Od svog osnivanja 1956., Konferencija rabina imala je sjedište u Londonu.

"Centar Evrope se pomjerio. Njemačka je zemlja u Evropi u kojoj raste jevrejska zajednica. Bavarska vlada nas je ohrabrila i pozvala da dođemo u Minhen", ukazao je Goldschmidt.

Odluka da se dođe u Minhen ima svoju priču koja je počela krajem maja 2022. U to vrijeme je 500 rabina iz više od 40 zemalja došlo na prvu generalnu skupštinu u Minhenu. Premijer Bavarske Markus Soeder, s jevrejskom kapom na glavi, došao je na sastanak rabina u hotelu, koji je čuvala policija. Bio je nesiguran i dirnut, ali i zahvalan i radostan zbog tog sastanka na kojem se okupio najveći broj rabina u Njemačkoj nakon holokausta.

Soeder je te večeri ostao do kasno. Izričito je pozvao goste da ubuduće sve svoje skupove održavaju u Minhenu. Do tada su se ti skupovi održavali na svake dvije do tri godine u raznim evropskim gradovima.

"Svako ko ugrožava život i slobodu Jevreja mora da očekuje naš odlučan otpor. Nulta tolerancija prema netoleranciji", nekoliko puta je otada ponovio ovaj demokršćanski političar.

Ideja o premještanju sjedišta u bavarski grad već neko vrijeme je kružila među pojedinim rabinima. Uslijedilo je nekoliko razgovora, a sada se Konferencija rabina seli iz Londona u Minhen. Rabin Goldschmidt je izjavio da u Minhenu osjeća otvorenost i naklonost prema jevrejskom životu.

Odluka o preseljenju u Minhen dolazi u trenutku kada jevrejski život u Njemačkoj postaje sve prisutniji u javnosti i vidno raznovrsniji, uprkos mnogim antisemitskim incidentima. U međuvremenu se u Njemačkoj školuju liberalni, konzervativni i ortodoksni rabini, koji služe u mnogim evropskim zemljama. U nekoliko gradova postoje spektakularni građevinski projekti.

Prisustvo jevrejskog života

U Berlinu je krajem juna otvoren i Jevrejski kampus zajednice Habad. Sedmospratna moderna zgrada koštala je 40 miliona eura. U Frankfurtu, nedaleko od sajma, gradi se Jevrejska akademija. Ona bi trebala da bude otvorena početkom 2025. U Kelnu, u kojem je obilježen jubilej "1.700 godina jevrejskog života u Njemačkoj", čeka se završetak Jevrejskog muzeja u starom gradu.

Postoji i niz drugih građevinskih projekata, kao što je obnova sinagoge Fraenkelufer u berlinskoj četvrti Kreuzberg, koja je u velikoj mjeri uništena tokom Drugog svjetskog rata.

Evropska konferencija rabina s planiranim Centrom za jevrejski život imat će utjecaj širom Evrope.

"Želimo da postanemo sastavni dio minhenskog pejzaža", poručio je rabin Goldschmidt.

Minhen će postati "jedan od evropskih centara za jevrejski život". Generalni direktor konferencije Gady Gronich već neko vrijeme živi u Minhenu.

Jedan od fokusa tog centra bit će obrazovne ponude za supruge rabina. CER je u septembru prošle godine pokrenuo program kojim se posebno fokusira na žene rabina i njihov doprinos zajednicama te ima za cilj da ih kvalifikuje za administrativno-upravne poslove i komunikaciju. Razmišlja se i o platama, jer žene do sada često nisu bile plaćene za svoj rad.

Pamflet i antisemitizam

Međutim, zvanično otvaranje sjedišta Konferencije evropskih rabina 8. oktobra, na kojem se očekuje dolazak rabina iz raznih dijelova Evrope, dolazi u jeku predizborne kampanje u Bavarskoj, u vrijeme oštrih političkih kontroverzi.

Otkako se saznalo za pamflet nastao prije 35 godina, koji je ocijenjen kao šovinistički i antisemitski, a koji je povezan s današnjim bavarskim ministrom privrede Hubertom Aiwangerom, traje rasprava o njegovoj iskrenosti. Jevrejska zajednica u Njemačkoj oštro je kritikovala Aiwangerov odnos prema njegovoj prošlosti.

Ipak, datum otvaranja glavnog sjedišta CER-a se izgleda neće mijenjati. Jedna stvar sada privlači pažnju. Sedmicama je bilo najavljivano da će zvanični gost na konferenciji za novinare i na svečanom otvaranju biti šef kabineta premijera Bavarske Florian Herrmann (CSU). No, izgleda da će doći i bavarski ministar kulture Michael Piazolo, Aiwangerov kolega iz stranke "Slobodni birači", piše DW.