The Independent
0

Jemenska veza sa terorističkom prijetnjom SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska štampa i u srijedu sastavlja mozaik "vjerojatno najozbiljnije terorističke prijetnje SAD-u od 11. septembra 2001.", kako The Independent opisuje pokušaj obaranja američkoga putničkog aviona iznad Detroita.

Taj napad bi, smatra Independent, mogao odgoditi namjeru Baracka Obame da zatvori zarobljenički logor u zalivu Guantanamo, budući da su bivši zatvorenici koji su prebačeni u Jemen po svemu sudeći bili dio grupe povezane s Al-Qaidom koja je preuzela odgovornost za neuspjeli napad.

No problem zvani Guantanamo trenutno je nisko na popisu prioriteta američke administracije.

Sa svih strana, a posebno iz republikanskih redova, stižu optužbe na račun propusta protuterorističkih agencija i službi sigurnosti, koje nisu uvidjele da bi Omar Faruk Abdulmutallab mogao predstavljati prijetnju, uprkos nizu naznaka, pa čak i dojave njegovog vlastitog oca, koga je zabrinuo radikalizam njegova sina.

Obamina administracija je izložena sve glasnijim optužbama da je, insistirajući na reformi zdravstva i baveći se drugim unutarnjopolitičkim pitanjima, izgubila iz vida terorističku prijetnju, primjećuje Independent.