Spremni dokazi
13

Jedna od najvećih istraga u historiji SAD-a: Za nasilni upad u Kongres tereti se 400 osoba

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američko Ministarstvo pravosuđa priprema ponude za izjašnjenje o krivici za 400 potencijalnih optuženika koji se terete za nasilni upad u zgradu Kongresa početkom ove godine.

Tužitelji su pripremili veliki broj dokaza, videosnimaka i drugog materijala protiv osoba koje se terete za nerede. Istraga je nazvana jednom od najvećih u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Već je više od 300 osoba, sljedbenika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, optuženo za nasilni upad u zgradu zakonodavne vlasti.

Pravni stručnjaci očekuju da će se postići dogovor s optuženima, umjesto da se provede skupo i izazovno suđenje. Za one kod kojih to ne bude slučaj tj. protiv kojih se bude vodio proces pred sudom, proces bi mogao trajati više od godinu dana.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Iz Ministarstva pravosuđa su istakli da je istraga vjerovatno jedna od najsloženijih ikada. Ukazali su da tužitelji i agenti FBI-a rade veliki posao.

Između ostalih, moraju pregledati videozapise ukupnog trajanja više od 15.000 sati, da moraju provjeriti 1.600 elektronskih uređaja i istražiti nekoliko stotina elektronskih komunikacija.

Tužioci su naglasili da je izdato više od 900 naloga za pretres u skoro svakoj saveznoj državi.

Nadležni tvrde da im građani pomažu u identifikaciji počinioca. Potcrtali su da su primili više od 210.000 prijava građana i da je sačinjeno 80.000 izvještaja na osnovu razgovora sa svjedocima i osumnjičenima.

Advokati optuženih su se požalili da nemaju dovoljno materijala da bi se adekvatno pripremili za suđenje ili za eventualno pregovaranje o izjašnjavanju o krivici, prenosi CNN.