Svijet
28

Je li Turska u ratu: U proteklih mjesec dana blizu 500 mrtvih i stotine uhapšenih

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
U proteklih mjesec dana otkako su intenzivirani sukobi između Radničke partije Kurdistana (PKK) i sigurnosnih snaga Turske poginulo je blizu 500 osoba.

Kada se u obzir uzmu i žrtve jučerašnjih napada, u Turskoj je u proteklih mjesec dana ubijeno 30 pripadnika sigurnosnih snaga (vojske i policije).

Samo jučer su, u napadu militanata PKK u provinciji Sirnak, ubijena četiri vojnika, dok je u drugom incidentu, prilikom napada na vojni helikopter, također ubijen jedan vojnik.

Kako navodi turski list Huriyet, u isto vrijeme ubijeno je i 11 civila, dok je 101 osoba ranjena.

S druge strane, u napadima turske vojske, prema različitim izvorima, ubijeno je najmanje 400 pripadnika PKK. U različitim racijama uhapšeno je blizu 400 osoba koje se sumnjiči za pripadništvo PKK.

Iako su pripadnici PKK-a primarna meta sigurnosnih snaga Turske, u proteklih mjesec dana intenzivirani su sukobi i sa pripadnicima IDIL-a, ali i sa pripadnicima militantnih ljevičarskih organizacija.

Hronologija sukoba

Kada se posmatra hronologija događaja, sve je počelo 20. jula kada je u gradu Suruc IDIL ubio 32 člana Federacije asocijacija mladih socijalista, pri čemu su većina bili Kurdi. Vlada Turske je i ranije bila optuživana da je pomagala IDIL te da nije bila dovoljno aktivna u borbi protiv ove terorističke organizacije. PKK je, zbog napada u Surucu, najavio odmazdu.

Dva dana kasnije, 22. jula, PKK je ubio dvojicu turskih policijaca u znak odmazde za napad u Surucu.

Pripadnici IDIL-a su 23. jula gađali turski granični prijelaz a turske vojne snage su odgovorile na vatru.

Konačno, 24. jula turski avioni su bombardirali položaje IDIL-a u Siriji i PKK u Siriji i sjevernom Iraku. Istovremeno, policijske snage su započele široku akciju hapšenja u kojoj je pritvoreno blizu 1.300 osoba.

PKK je 25. jula zvanično saopćio da je prekinuto primirje koje je bilo na snazi posljednje dvije godine, a predsjednik Turske Erdogan je 28. jula rekao da je "nemoguće nastaviti mirovne pregovore" koji su s PKK vođeni mjesecima.

NATO je izrazio podršku Turskoj, a uskoro je postignut sporazum između Ankare i Washingtona prema kojem je Turska svoju bazu u Incirliku ustupila Sjedinjenim Državama.

Dva turska vojnika ubijena su 2. augusta, a 31 je ranjen prilikom napada na policijsku stanicu koji je izvela PKK.

Prvi američki avioni u bazu Incilrik stigli su 9. augusta, a novi val napada zabilježen je jučer.

Pregovori stvar prošlost

Danas je također ubijen jedan turski vojnik, a turska vojska je saopćila kako je samo sinoć izvela 17 napada na položaje PKK.

Foto: EPA
Foto: EPA

Da je u cijeloj priči primaran sukob s pripadnicima PKK, koji potresa Tursku protekle tri decenije, govori i činjenica da je na položaje IDIL-a izvedeno samo četiri ili pet napada, dok je na položaje PKK izvedeno više desetina napada.

Pritvoreni lider PKK Abdulah Ocalan prije nekoliko mjeseci pozvao je na trajni mir i polaganje oružja, a pregovori između vlade i PKK trebali su biti okončani te rezultirati trajnim mirom. No, s obzirom na posljednji razvoj događaja, čini se da od primirja, a posebno trajnog mira, nema ništa.