Svijet
48

Japanski premijer posjetio Pearl Harbor i odao počast ubijenima, ali se nije izvinio

Klix.ba
(Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama i premijer Japana Shinzo Abe posjetili su Pearl Harbor, luku koju su japanske snage uništile 7. decembra 1941. godine izazvavši ulazak SAD-a u Drugi svjetski rat.

Iako Abe nije prvi japanski lider koji je posjetio havajsku vojnu bazu, riječ je o prvoj zajedničkoj posjeti premijera Japana i predsjednika SAD-a. Obama je poručio kako je Abeova posjeta historijska gesta koja pokazuje moć pomirenja.

On je dodao kako je prisustvo japanskog premijera u Pearl Harboru podsjetnik da ratovi završavaju i da neprijatelji mogu postati saveznici. Japansko-američke odnose je ocijenio izuzetno važnim za svjetski mir.

Abe je uputio saučešće američkim vojnicima i civilima ubijenim prilikom japanskog napada na Havaje.

Iako nije ponudio izvinjenje, kao što ni Obama nije ponudio isto prilikom posjete Hirošime, Abe je kazao da se strahote rata nikada ne smiju ponoviti. Pred spomenikom ubijenima odao je počast dodavši kako se poštovanje mora pokazati prema svima pa i bivšim neprijateljima.

Japanska avijacija je u iznenadnom napadu na luku Pearl Harbor 7. decembra 1941. godine uzrokovala smrt 2.403 vojnika i 68 civila. Prilikom bombardovanja uništeno je šest američkih brodova, a oštećeno njih 13, uništeno je čak 188 aviona, a oštećeno njih 159.