Ugrožena sigurnost
76

Japanski premijer: Ono što je Ukrajina danas sutra bi mogla postati istočna Azija

S. M.
Fumio Kishida (Foto: EPA-EFE)
Fumio Kishida (Foto: EPA-EFE)
Japanski premijer Fumio Kishida upozorio je na sigurnosnom samitu u petak da bi "Ukrajina danas mogla biti istočna Azija sutra", jer raste zabrinutost da bi Kina mogla da izvrši invaziju na demokratski, samoupravni Tajvan.

Američki zvaničnici su rekli da vjeruju da Kina pomno prati kako napreduje ruska invazija na Ukrajinu kako bi procijenila svoje planove kada je u pitanju Tajvan. Napetosti rastu oko ostrva, koje Peking smatra svojom teritorijom i obećao je da će ga jednog dana zauzeti, ako bude potrebno, silom.

Kishida je na sigurnosnom samitu Shangri-La dijaloga u Singapuru rekao da, iako je Japan miroljubiva nacija, promjenjiva regionalna i globalna sigurnosna situacija potaknula je Tokio da preispita svoju vlastitu odbrambenu poziciju.

"U svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu, percepcije zemalja o sigurnosti su se drastično promijenile širom svijeta", rekao je on u uvodnom obraćanju ministrima odbrane, visokim vojnim oficirima i analitičarima koji su prisustvovali samitu.

On je naveo kako je Njemačka promijenila svoju sigurnosnu politiku podizanjem budžeta za odbranu na dva procenta bruto domaćeg proizvoda, a Finska i Švedska su napustile svoju tradicionalnu neutralnost kako bi se zalagale za članstvo u NATO-u.

"I lično imam snažan osjećaj hitnosti da bi Ukrajina danas mogla sutra biti istočna Azija", rekao je Kishida, čija se zemlja pridružila sankcijama koje predvodi Zapad protiv Rusije.

Kao premijer, Kishida je rekao da ima odgovornost "zaštititi živote i imovinu japanskog naroda" istovremeno doprinoseći regionalnom miru i sigurnosti. Međutim, upozorio je da svijet mora biti "spreman za pojavu entiteta koji silom ili prijetnjom gazi mir i sigurnost drugih zemalja bez poštovanja pravila".

Kishida je pozvao na održavanje "međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", što je izgledalo kao prikrivena referenca na rastuću asertivnost Kine u azijsko-pacifičkoj regiji. Da bi se zaštitio, Japan treba "pojačati naše sposobnosti odvraćanja i odgovora", rekao je on, dodajući da će njegova vlada do kraja ove godine postaviti novu strategiju nacionalne sigurnosti.