Čišćenje velikih površina
0

Japan: Vlada u troškove dekontaminacije ulaže 13 milijardi dolara

FENA
Japanski premijer Yoshihiko Noda izjavio je u četvrtak da će vlada uložiti najmanje jedan trilion jena (13 milijardi američkih dolara) za čišćenje golemih površina zagađenih radijacijom u najtežoj nuklearnoj katastrofi na svijetu od Černobila.
  • Najmanje jedan trilion jena bit će prikupljen za aktivnosti dekontaminacije, izjavio je Noda u intervjuu za javni TV servis NHK u četvrtak, prenosi Reuters.

  • To je preduslov da se ljudi vrate svojim domovima, kazao je.

Japan treba da očisti i ukloni 29 miliona kubnih metara zemljšta s područja oko Fukushime, smještene 240 kilometara sjeveroistočno od Tokija, i iz četiri susjedne oblasti.

Nuklearna elektrana Daiichi Fukushima, oštećena potresom i cunamijem u martu, širila je radijaciju koja je prinudila oko 80.000 stanovnika da napuste svoje domove nakon što je vlada zabranila ulaz u područje u radijusu od 20 kilometara od elektrane.

  • Za rad na dekontaminaciji vlada je do sada prikupila 220 milijardi jena i planira prikupiti dodatnih 250 milijardi, kazao je Noda, dodajući da će nova sredstva biti odobrena u budžetu za iduću godinu.

Neki stručnjaci smatraju da bi operacija čišćenja mogla koštati više triliona jena.

Prošle je sedmice tim nuklearnih eksperata UN-a koji je obišao Japan saopćio da bi ta zemlja trebala biti odlučnija u naporima za uklanjanje popsljedica radijacije.