Ogroman projekat
29

Japan će uložiti 25 milijardi dolara za demografski oporavak zbog velikog pada nataliteta

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanski premijer predstavio je u četvrtak plan vrijedan 25 milijardi dolara za proširenje podrške mladima i porodicama u pokušaju da pomogne da se poveća natalitet u zemlji.

Na planu su veće direktne subvencije za one sa djecom i veća finansijska pomoć za obrazovanje i prenatalnu njegu, uz promociju fleksibilnih stilova rada i roditeljskog odsustva.

Fumio Kishida je rekao da predlaže "politike za rješavanje pada nataliteta neviđenih razmjerima", kao i korake za "povećanje prihoda za mlade i generaciju koja odgaja djecu".

"Nastavit ćemo s ovim mjerama u borbi protiv pada nataliteta bez traženja od javnosti da snosi dodatni teret", rekao je ministrima, stručnjacima i poslovnim liderima okupljenim da razgovaraju o tom pitanju.

Dok se mnoge razvijene zemlje bore sa niskim natalitetom, problem je posebno akutan u Japanu.

Ima drugu najstariju populaciju na svijetu nakon Monaka, a njena relativno stroga imigracijska pravila znače da se suočava sa sve većim nedostatkom radne snage.

Zemlja sa 125 miliona stanovnika prošle godine je zabilježila manje od 800.000 porođaja, što je najniže od početka vođenje evidencije, dok su troškovi brige o starima porasli.