Objavljeni audio zapisi
0

Jackie Kennedy: M. Luther King je bio užasan čovjek

Sarajevo-x.com
Jackie Kennedy
Jackie Kennedy
Audio zapisi Jackie Kennedy, načinjeni samo nekoliko mjeseci nakon ubistva njenog supruga, američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, objavljeni su prvi put.

U razgovorima s historičarem Bijele kuće, ona je kazala da je borac za građanska Martin Luther King "užasan čovjek". Jackie Kennedy, koja je umrla 1994, također je rekla da njen suprug nije naročito volio američkog potpredsjednika Lyndona Johnsona, a bila je oštra i govoreći o drugim svjetskim čelnicima. Prisjetila se, također, i da se njen suprug šalio o opasnosti od atentata.

Jackie je otvorila srce uposleniku Bijele kuće Arthuru Schlesingeru u svojoj kući u Washingtonu, četiri mjeseca nakon što je JFK ubijen u Dallasu, Texas, 1963. godine. Ona je pristala na intervju pod uvjetom da ne bude objavljen ni dugo godina nakon njene smrti. Osam sati snimaka predmet su knjige "Jacqueline Kennedy: Historijski razgovori o životu s John F. Kennedyjem", koja je objavljena u srijedu.

Jackie se tad prisjetila i oštrih riječi svog supruga o teksaškom potpredsjedniku, Lyndonu Johnsonu. "Ponekad mi je govorio: O, Bože, možeš li zamisliti šta bi se dogodilo našoj zemlji u slučaju da Lyndon postane predsjednik?", kazala je Jackie. Ona je također snažno kritizirala dr. Kinga, podsjećajući kako joj je njen djever, američki državni zastupnik Robert Kennedy, rekao da je King bio pijan na sahrani JFK-a, te se izrugivao kardinalu Richardu Cushingu i njegovoj misi.

"Ne mogu vidjeti ni Kingovu sliku, a da ne pomislim kako je to užasan čovjek", kazala je ona. No, nije ostala na tome, kritikovala je i druge svjetske lidere, također. Za francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea je rekla da je bio egomanijak i zlurad čovjek, dok je buduću indijsku premijerku Indiru Gandhi okarakterisala kao napadnu i užasnu ženu. Dodala je i kako nije bilo nimalo lako biti žena u porodici Kennedy.

"Svi su mislili da sam snob iz Newporta, koji nosi francusku odjeću i mrzi politiku. No, stvari su se značajno popravile kad smo ušli u Bijelu kuću. Odjednom je sve postalo prekrasno. Bile su to naše najsretnije godine", ispovjedila se Jackie.

Podsjetila je da je najbliža sa suprugom bila u vrijeme kubanske raketne krize 1962, kad se činilo da su SAD i Sovjetski Savez na rubu nuklearnog rata. Neki dužnosnici su tad evakuisali svoje supruge, ali je Jackie ostala uz JFK-a. Poručila mu je da će radije umrijeti s njim nego živjeti bez njega. Potom se prisjetila kako se JFK našalio o eventualnom atentatu na njega, kazavši da ni Abraham Lincoln ne bi bio okarkaterisan kao veliki predsjednik da nije ubijen. Jack se, prema riječima njegove supruge, još jednom našalio u vezi s atentatom. Bilo je to po okončanju kubanske raketne krize kad je rekao: "Ako je iko ikad pomislio da puca u mene, onda bi to trebao učiniti danas", prenio je BBC.