Rastu tenzije između susjeda
0

J. Koreja zbog prijetnji preusmjerila letove

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dvije aviokompanije iz Južne Koreje preusmjerile su svoje letove iz vazdušnog prostora Sjeverne Koreje nakon što je stiglo upozorenje da ova zemlja više ne može garantovati njihovu sigurnost.

Prijetnja Pyongyanga bila je praćena upozorenjem da bi američke i južnokorejske vježbe zakazane za narednu sedmicu mogle pokrenuti vojni sukob.

Sjeverna Koreja je ove vježbe nazvala provokativnim, što je dodatno podiglo tenzije između susjeda.

Oko 30 međunarodnih letova svakog dana prelazi preko Južne Koreje, piše BBC. Ova zemlja je stoga pozvala komunističku državu da odmah povuče svoje prijetnje.

"Prijetnjama civilnim letovima koji normalno obavljaju svoj posao nije protivno samo međunarodnim pravilima već je i akt protiv humanosti", kaže glasnogovornik južnokoreanskog ministarstva Kim Ho-nyeon.

BBC-ev izvještač iz Seula izjavio je da putnički avioni napuštaju Seul odlazeći prema istočnoj obali SAD-a te skrećući sjeverno preko Japanskog mora prema Rusiji i Sjevernoj Aljaski.

Dva velika avioprevoznika Korean Air i Asiana Airlines preusmjerili su preko 200 letova u naredne dvije sedmice, što će ih koštati oko 2.500 dolara po letu.