Svijet
0

Izvučena crna kutija nestalog aviona kompanije AirAsia, traži se snimak iz kabine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Indonezijski ronioci izvukli su crnu kutiju aviona kompanije AirAsia koji je nestao 28. decembra, a u kojem su bile 162 osobe.

Vođa potrage u Indoneziji Bambang Soelistyo kazao je kako ronioci još traže drugi uređaj na kojem su snimljeni glasovi iz pilotske kabine. Istražioci se nadaju da će pronalazak snimljenih podataka s leta pomoći da otkriju šta se dogodilo u avionu koji je letio na rutinskoj liniji.

"Dobio sam informaciju Državnog komiteta za sigurnost transporta da je u 7:11 sati izvađen dio crne kutije koji zovemo snimač podataka leta. Sada pokušavamo naći i drugi snimač glasova u pilotskoj kabini", rekao je Soelistyo.

Ove mašine koje se smatraju crnom kutijom obično se nalaze u zadnjem dijelu aviona. Dizajnirane su tako da prežive nesreće, u sebi sadrže lokator putem kojeg se mogu naći u vodi, a rade 30 dana nakon nesreće.

Avion kompanije AirAsia letio je iz Surbayje u Indoneziji ka Singapuru kada je nestao s radara. Pao je u duboko u Javansko more. Nije bilo preživjelih osoba. Desetine tijela su pronađene i izvađene iz mora, ali vjeruje se da se većina žrtava nalazi u trupu aviona koji još nije pronađen.