Svijet
0

Izvodi iz novog nacrta rezolucije o Kosovu

FENA
SAD, Velika Britanija i Francuska predstavile su u srijedu treći nacrt rezolucije u Kosovu, u kome se ističe da će poslije 120 dana novih pregovora Srba i kosovskih Albanaca, odredbe rezolucije stupiti na snagu "ako Vijeće sigurnosti ne odluči drugačije nakon ocjene" dobijene na osnovu izvještaja generalnog sekretara ili njegovog izaslanika.

U nacrtu u rezolucije u koju je Tanjug imao uvid predlaže se opoziv rezolucije 1244 iz juna 1999. godine i sve prethodne rezolucije, kao i "misija Vijeća sigurnosti o kosovskom pitanju, posebno ona od 25. do 28. aprila 2007. godine, koja je Vijeću sigurnosti pružila priliku da se iz prve ruke upozna sa situacijom na Kosovu, kao i izvještaj od 4. maja 2007. godine".

Nacrtom se priznaju "posebne okolnosti koje Kosovo čine specijalnim slučajem, uključujući i historijski kontekst nasilnog raspada Jugoslavije, koji nije bio predmet sporazuma, kao i ogromno nasilje i represija koji su se dogodili na Kosovu u periodu do i 1999. godine...".

Nacrtom rezolucije se "ustanovljava da je nastavak neriješenog statusa Kosova neodrživ" i "potvrđuje da neriješena situacija na Kosovu nastavlja da predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

U tekstu se izražava "zahvalnost" specijalnom izaslaniku generalnog sekretara Marttiju Ahtisaariju na izvještaju o Kosovu i "zahtijeva od generalnog sekretara UN ili njegovog predstavnika da hitno pozove strane da nastave pregovore o konačnom statusu u periodu od 120 dana nakon usvajanja rezolucije, a obje strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza vezanih za konačni status u tom periodu".

Ukoliko dvije strane, međutim, ni nakon 120 dana pregovora ne postignu obostrano prihvatljivo rješenje, od Međunarodne grupe za nadgledanje (ISG) se zahtijeva da hitno imenuje civilnog predstavnika međunarodne zajednice (ICR).

Civilni predstavnik bi bio obavezan "da na svakih 12 mjeseci izvještava Vijeće sigurnosti, te da prvi izvještaj bude podnesen tri mjeseca od dana usvajanja rezolucije".

Postojeća međunarodna civilna misija na Kosovu treba da "nastavi da funkcionira u skladu s postojećim mandatom, određenim rezolucijom 1244, u toku prijelaznog perioda od 120 dana počevši od dana usvajanja ove rezolucije: te da se o svim pitanjima vezanim za sprovođenje Općeg sporazuma o rješenju statusa Kosova konsultuje sa ICR".

Mandat te misije bit će okončan nakon prijelaznog perioda od 120 dana. Od Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) se zahtijeva "da produži misiju na Kosovu, uključujući i vidljivo prisustvo na terenu: podrži demokratski razvoj Kosova i sarađuje sa ICP u skladu sa Općim prijedlogom rješenja statusa Kosova".

Nacrtom rezolucije se "poziva ICG da pažljivo razmotri dostignuća Kosova u ispunjavanju međunarodnih standarda, napretka u stvaranju preduvjeta za povratak izbjeglica, rješavanja sudbine nestalih, promocije duha međunacionalnog pomirenja, zaštite prava, sigurnosti i kulture manjina..."

Generalni sekretar se poziva "da što prije imenuje posebnog izaslanika koji bi izvještavao generalnog sekretara i Vijeće sigurnosti o stanju vezanom za izbjeglice i interno raseljena lica u regionu, kao i o problemima vezanim za nestale osobe".

Rezolucija također "pozdravlja deklaraciju koju je 5. aprila usvojio parlament Kosova, kojom se u potpunosti prihvataju obaveze navedene u Općem prijedlogu za rješenje statusa Kosova i prihvata obaveza za njihovo ispunjavanje...".