Dramatičan porast nasilja
45

Izvještaj UN-a: Ratni zločini mijanmarske vojske sve češći i brutalniji

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ratni zločini koje je počinila mijanmarska vojska, uključujući bombardovanje civila, postali su "sve učestaliji i brutalniji", navodi tim istražitelja Ujedinjenih naroda u izvještaju objavljenom u utorak.

U izvještaju Nezavisnog istražnog mehanizma za Mijanmar (IIMM), koje je pokrivalo razdoblje između jula 2022. i juna 2023., navodi se da postoje "snažni dokazi da su mijanmarska vojska i njene pridružene milicije počinile tri vrste ratnih zločina povezanih s borbama s povećanjem učestalosti i drskosti".

Ti zločini uključuju neselektivno ili nerazmjerno ciljanje civila korištenjem bombi i paljenje civilnih domova i zgrada, što ponekad rezultira uništavanjem cijelih sela, navodi se, javlja Reuters.

U izvještaju se također navode "ubistva civila ili boraca zarobljenih tokom operacija".

"Naši dokazi ukazuju na dramatičan porast ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u zemlji, sa široko rasprostranjenim i sistemskim napadima na civile, i pravimo spise predmeta koje sudovi mogu koristiti za utvrđivanje odgovornosti počinitelja", rekao je Nicholas Koumjian, voditelj IIMM-a.

Otkako je hunta preuzela vlast prije dvije godine, Mijanmar je u haosu, s pokretom otpora koji se bori protiv vojske na više frontova nakon krvavog obračuna s protivnicima zbog kojeg su zapadne zemlje ponovo uvele sankcije.