Svijet
0

Izraelski tenkovi ušli na sjever pojasa Gaze

FENA
Izraelska vojska s tenkovima i vojnim buldožerima ušla je u ponedjeljak u sjeverni dio pojasa Gaze, prvi put nakon zarobljavanja izraelskoga vojnika 25. juna, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

"Ograničen broj vojnika ušao je na sjever pojasa Gaze u potrazi za tunelima i eksplozivnim napravama", rekli su isti izvori.

To nije masovan kopneni ulazak, već ciljana operacija da se lociraju tuneli i eksploziv pored granice", pojasnili su.

Izraelski borbeni helikopteri su šestu noć zaredom gađali ciljeve u pojasu Gaze, pogodivši jednu zgradu u gradu Gazi i kuću u Beit Hanunu, rekli su palestinski očevici i armija.

Izraelski premijer Ehud Olmert zaprijetio je u nedjelju da neće biti sna za Palestince u pojasu Gaze dok oteti vojnik ne bude oslobođen.

Gađana je zgrada koju koriste Brigade mučenika al-Aqse, povezane sa sada opozicionim Fatahom palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa. Izvještaja o žrtvama za sada nema. Vladajući palestinski Hamas, čiji je vojni ogranak jedno od tri organizacije koje su preuzele odgovornost za otmicu , ima ured u istoj zgradi, rekli očevici. Palestinski izvori su javili da je četvoro ljudi ranjeno za vrijeme udara tokom noći, troje u Beit Lahiji, na sjeveru i jedna osoba u gradu Gazi.

Izraelska vojska počela je 28. juna niz operacija na jugu pojasa Gaze kako bi oslobodila vojnika kojeg su tri dana prije toga oteli palestinski aktivisti.

Izraelske zračne snage su u nedjelju napale ured palestinskog premijera Ismaila Hanije u Gazi koji se u tom trenutku ondje nije nalazio.

Izraelski mediji su objavili da je izraelska strana spremna osloboditi palestinske zatvorenike koji nisu umiješani u neprijateljsku terorističku aktivnost ako bude postignut dogovor s Hamasom o puštanju vojnika i obnovi zatišja na granici između pojasa Gaze i Izraela. Ona bi pustila ministre Hamasa i članove palestinskog parlamenta, uhapšene prošle sedmice na Zapadnoj obali, kao i one koji su u zatvoru zbog relativno manjih prestupa, kao što je pripadnost "terorističkoj" organizaciji.