Svijet
1

Izraelski glumci odbili nastupiti na okupiranoj palestinskoj teritoriji

Klix.ba
Naselje Ariel na palestinskoj teritoriji
Naselje Ariel na palestinskoj teritoriji
Izraelski glumački trio je odbio nastupiti u pozorištu koje se nalazi na Zapadnoj obali, a koje je u izraelskom naselju na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Njihovo odbijanje da nastupe u ovom izraelskom pozorištu je, čini se, dio globalnog protesta protiv naseljavanja Izraelaca na palestinske teritorije dok traju pregovori između dvije strane. Radi se o protivljenju politici izraelske vlade koja naseljava Jevreje na palestinsku teritoriju.

Dobar dio međunarodne zajednice otvoreno iskazuje negodovanje zbog naseljavanja palestinske teritorije Jevrejima te takav potez vidi kao prepreku uspostavljanju mira između dvije zaraćene strane.

Teatar "Cameri and Beit Lessin" je izdao saopćenje za javnost u kojem navodi da je troje glumaca zatražilo da im bude odobreno da ne nastupe u predstavi "Najbolji prijatelj" u kulturnom centru Ariel, koji se nalazi duboko na Zapadnoj obali. Saopćeno je da je glumcima udovoljeno i da će ih zamijeniti druge kolege.

Jedna od glumica, Sarit Vino-Elad, je kazala, prenosi AP, da ne može sebe prisiliti da kroči u pozorište sagrađeno na okupiranoj palestinskoj teritoriji, što je i prepreka uspostavljanju mira između Izraela i Palestine.

"Ovo nije bojkot. Ovo je moj lični mali protest protiv politike vlade Izraela. Oni pokušavaju napraviti Ariel dijelom konsenzusa, međutim, ja smatram da to nije legitimno. Ako me želite tamo u teatru, riješite probleme", poručila je glumica.