Pojas Gaze
0

Izraelci ubili dva pripadnika islamskog džihada

FENA
U izraelskom zračnom udaru po pojasu Gaze u četvrtak ubijena su dva pripadnika Islamskog džihada a jedan je ranjen, saopćila je grupa, čime je ukupan broj ubijenih u izraelskim napadima zamanje od 24 sata porastao na četiri.

Islamski džihad saopćio je da su se tri osobe zajedno vraćale svojim kućama u izbjegličkom logoru Mughazi u centru Gaze nakon noćne patrole duž granice pojasa Gaze i Izraela kada su napadnuti, javio je AP.

Izraelska vojska saopćila je da je avion napao tri naoružana čovjeka nakon što su ispalili antitenkovsku raketu na vojnike na izraelskoj strani granice. Nije javljeno da je ijedan vojnik zadobio povrede.

U izraelskom zračnom udaru u srijedu navečer ubijena su dva pripadnika iste organizacije. Izraelska vojska saopćila je da je meta napada bio visokorangirani militant Islamskog džihada koji je bio umiješan u ispaljivanje raketa, sjeverno od Gaze.

Zvaničnik Islamskog džihada Abu Ahmed najavio je u četvrtak ujutro da će grupa osvetiti ubijene.

"Naše rakete i naš otpor neće stati. Znamo gdje i kada ćemo poduzeti odmazdu za ove zločine", kazao je.

Kratko iza toga, raketa ispaljena sa sjevera pojasa Gaze pala je na nenastanjen teren u južnom Izraelu, saopćila je izraelska vojska. Nije bilo izvještaja o žrtvama niti je odmah bilo jasno da li su dva incidenta međusobno povezana.