Nova saradnja
14

Izrael želi prodati "Željeznu kupolu" Emiratima: Stvaranje saveza protiv Irana

V. K.
Trenuci kada "Željezna kupola" presreće rakete (Foto: EPA-EFE)
Trenuci kada "Željezna kupola" presreće rakete (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su Huti pobunjenici iz Jemena posljednjih nekoliko dana pokrenuli niz raketnih napada na Ujedinjene Arapske Emirate, izraelski zvaničnici razmišljaju o tome da ovoj državi prodaju raketni odbrambeni sistem - "Željezna kupola".

Prema pisanju izraelskih medija, zvaničnici ove države odlučili su se na ovaj potez nakon posljednjeg raketnog napada Huti pobunjenika, koji se dogodio u toku posjete predsjednika Izraela Isaaca Herzoga Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ističe se kako su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati već započeli pregovore o prodaji određenog broja sistema "Željezne kupole", koji bi upozoravali na rakete i presretali ih.

U izvještaju koji je dostupan izraelskim medijima navodi se kako bi prodaja odbrambenog sistema "Željezna kupola" Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogla značiti i početak stvaranja regionalnog odbrambenog saveza u kojem bi se prije svega nalazili UAE i Izrael, a koji bi predstavljao protutežu Iranu, koji u jemenskom ratu podržava Hutije.

Prema pisanju izraelskog Kanala 12, pored toga što se razmatra prodaja ovog sistema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izrael razmišlja i o prodaji sistema Saudijskoj Arabiji.

Iako posljednji raketni napad iz Jemena prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije bio direktno usmjeren na izraelskog predsjednika, analitičari ističu kako su na taj način Huti pobunjenici željeli poslati jasnu poruku o vezama između Izraela i Emirata.

"Naš napad dokazuje da Ujedinjeni Arapski Emirati nisu sigurni sve dok su u službi cionističkog neprijatelja", saopćili su predstavnici pobunjenika nakon napada.

Iako Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati kroz historiju nisu njegovali naročito dobre odnose, sve se promijenilo potpisivanjem tzv. Abrahamskog sporazuma 2020. godine, koji je uključivao normalizaciju arapsko-izraelskih odnosa.