Svijet
0

Izrael: Vlada preživjela glasanje o povjerenju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlada izraelskog premijera Ehuda Olmerta u ponedjeljak je preživjela tri glasanja o povjerenju u parlamentarnom glasanju koje je bojkotovala ključna članica njegove vladajuće koalicije.

Jedan od tri prijedloga za ostavkom vlade bio je odobren s 41 prema 40 glasova nakon čega je Olmertova koalicijska partnerska stranka Shas odustala od glasanja. To je prvi put otkako je Olmert preuzeo vlast prije dvije godine da je više članova parlamenta glasalo protiv njegove vlade nego za nju, javio je Reuters.

Na osnovu izraelskog zakona, 61 glas je potreban da se izglasa nepovjerenje, što bi dovelo do raspuštanja 120-članog parlamenta i sazivanja novih izbora.

Lokalni mediji javili su da su se poslanici ortodoksne Shas stranke suzdržali od glasanja u znak protesta protiv imenovanja poslanika iz Laburističke stranke, Olmertovog vodećeg koalicijskog partnera, za predsjednika utjecajne parlamentarne finansijske komisije.

Rezultati glasanja bacili su novu sjenu sumnje može li Olmert preživjeti političku istragu navoda da je uzimao mito od američkog jevrejskog poslovnog čovjeka.

Politički veteran negira da je učinio bilo šta protiv zakona, ali je izjavio da će podnijeti ostavku ako bude optužen. Njegova stranka Kadima u septembru će održati unutarstranačko glasanje oko toga ko bi ga mogao smjeniti.