Svijet
2

Izrael tvrdi: Iran je na korak od atomske bombe

SRNA
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas da će Iran biti na korak od nuklearnog oružja u narednih šest do sedam mjeseci, što povećava hitnost njegovog zahtjeva predsjedniku SAD Baraku Obami da postavi "crvenu liniju" Teheranu.

Netanjahu je za za američku televiziju NBC rekao da će do sredine 2013. Iran preći 90 posto puta u pravcu atomske bombe i dovoljne količine osiromašenog uranijuma.

On je apelovao na SAD postave ograničenja koje Teheran ne smije da pređe ili će se suočiti sa vojnom akcijom, što je Obama do sada odbio da uradi, prenosi Reuters.

"Vi morate sada da pred njih postavite tu crvenu liniju, prije nego bude prekasno", rekao je Netanjahu, dodajući da bi taj potez smanjio mogućnost eventualnog napada na nuklearna postrojenja Irana.

Neuobičajena javna polemika zajedno sa odlukom Obame da se krajem ovog mjeseca ne sastane sa Netanjahuom razotkrila je dubokio jaz između dvije zemlje i pojačala pritisak na američkog predsjednika u posljednjij fazi predsjedničke kampanje pred izbore.