Svijet
0

Izrael tvrdi da je zaplijenio oružje namijenjeno Hezbollahu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska vojska saopćila je da je u Sredozemnom moru zaplijenila jedan od najvećih ikada pronađenih tovara oružja, porijeklom iz Irana, namijenjenog islamističkom pokretu Hezbollah, javio je u četvrtak BBC.

Visoki časnici izraelske mornarice naveli su da su tokom preliminarne provjere stotine tona tovara pronađeni minobacači, rakete, granate i drugo oružje, ali da tek predstoji provjera u još četiri kontejnera na brodu koji je plovio pod zastavom Antigve na putu od Irana za Siriju.

"Kome još treba neosporna istina da Iran nastavlja slati oružje terorističkoj organizaciji, sada ima jasan i nedvosmislen dokaz", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dodao da je oružje bilo namijenjeno za uništavanje izraelskih gradova.

Službeni Teheran i Damask negirali su optužbe Izraela da su na bilo koji način umiješani u isporuku velike količine oružja koje su izraelski komandosi zaplijenili na jednom trgovačkom brodu u Sredozemnom moru.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Mualim rekao je da brod nije prevozio iransko oružje u Siriju i da tovar nije sadržavao vojni materijal, već je brodom prevožena "važna roba iz Irana u Siriju".

BBC navodi da je uveliko poznato da su Iran i Sirija glavni sponzori Hezbollaha, šiitske grupe koja, za sada, nije komentirala zapljenu naoružanja.

Brod "Frankop", pod zastavom Antigve, zaustavljen je kod Kipra, saopćila je izralska vojska i odvezen je do luke Ashdod, dok dokumenti o brodskom tovaru pokazuju da je plovio od Irana do odredišta u Siriji, odakle je oružje trebalo biti prebačeno Hezbollahu u Liban.

BBC navodi da izraelska vojske nije pokazala zaplijenjene dokumente o tovaru na brodu.