Svijet
0

Izrael počeo "pokazivati mišiće" Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši šef izraelske obavještajne službe Mosad izjavio da Tel Aviv ima 12 mjeseci vremena da stane na put iranskome nuklearnom programu ili će biti izložen ozbiljnom riziku od nuklearnog napada, piše Sunday Times u članku o najnovijem zaoštravanju odnosa između Izraela i Irana.

Shabtai Shavit je za Sunday Times rekao da je Iran "veoma blizu trenutku u kome će na raspolaganju imati atomsku bombu" i da "za njega nema nikakve sumnje da će je i upotrijebiti ako mu se za to ukaže prilika".

"Moramo biti spremni. Treba da radimo sve što možemo - ofanzivno, defanzivno, kako god znamo. U slučaju da sankcije Zapada ne pomognu, preostaje nam samo vojna akcija", odlučan je Shavit.

The Observer navodi da je Izrael u posljednje vrijeme počeo "pokazivati mišiće" Iranu i kako se sve češće čuju spekulacije da je u bliskoj budućnosti neminovan sukob s Teheranom.

Iranske vlasti su međutim uložile puno vremena i energije u zaštitu svojih nuklearnih postrojenja, tako da bi napad na te objekte, koje u pojedinim slučajevima štite armiranobetonski zidovi debljine i do 23 metra, zahtijevao nevjerovatno golemu, dobro isplaniranu i prije svega preciznu vojnu akciju iz zraka, navodi list.