Svijet
0

Izrael odao poštu žrtvama holokausta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prodoran zvuk sirene označio je u ponedjeljak ujutro širom Izraela tačno u 9 sati po lokalnom vremenu dvominutnu šutnju u znak sjećanja na žrtve holokausta u Drugome svjetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Pješaci su zastali u hodu, saobraćaj je stao, vozači su izašli iz vozila i stajali u tišini, nastava u školama i poslovi su nakratko prekinuti, dok je odavana počast onima koje su ubili nacisti i njihovi saradnici.

Godišnje obilježavanje Dana sjećanja na mučenike i heroje holokausta počelo je u nedjelju uvečer u Memorijalnom centru Yad Vashem u Jerusalemu. Tamo su se uz preživjele u logorima smrti okupile stotine zvaničnika iz Izraela i inozemstva.

Danas se održava čitav niz komemorativnih svečanosti u školama, tvornicama i institucijama u cijeloj zemlji.

Posebnom službom na vojnom groblju na Brdu Hertzl u Jerusalemu odaje se počast jevrejskim dobrovoljcima koji su pali u borbama tokom Drugoga svjetskog rata. U Knesetu (parlamentu) se kao i svake godine čitaju imena žrtava u okviru manifestacije "Svaka osoba ima ime".

Dan holokausta, koji se obilježava od zalaska sunca u nedjelju do ponedjeljka uvečer, prilika je da se Izraelci prisjete ne samo žrtava nacističkih zločina nego i da sagledaju probleme i prijetnje s kojima su Jevreji danas suočeni.

Najnovija ispitavanja javnog mnijenja pokazuju da trećina mladih u Izraelu strahuje od novog holokausta, u trenutku kada predsjednik Irana poziva na brisanje jevrejske države s mape svijeta.

Uz ceremonije u Izraelu stotine izraelskih mladića i djevojaka učestvuje u Maršu živih u Poljskoj na putu od bivših logora smrti Auschwitz-Birkenau. Ove godine poseban značaj pridaje se malobrojnim preživjelima u holokaustu. Uz to se naglašava važnost borbe Jevreja protiv rasizma i za opstanak, prenijele su agencije.

Izraelski premijer Ehud Olmert je u nedjelju uvečer na ceremoniji u Yad Vashemu upozorio na one "koji još nisu naučili lekcije holokausta".

"Većina naroda svijeta je svjesna holokausta i svjesna zlog plana onih koji poriču holokaust", kazao je Olmert, podsjetivši da ti ljudi poriču pravo Jevrejima da žive u suverenoj državi i nalaze opravdanja za zločine protiv izraelskih civila.

Predsjedvajući Savjeta Yad Vashem Josef Lapid je izjavio da predsjednik Irana Mahmud Ahmedinedžad misli da šest miliona jevrejskih žrtava nije bilo dovoljno.

"Svijet nas savjetuje da budemo spremni na kompromis, na rizike za mir. Šta će učiniti ako se druga strana ne ponaša kako oni žele? Hoće li reći - žao nam je pogriješili smo. Naša poruka svijetu je - mislite na holokaust jer mi mislimo na to svakog dana," kazao je Lapid, bivši ministar, koji je inače rodom iz Novog Sada.