Mahmud Abbas
0

Izrael nema drugog izbora nego da prihvati arapski mirovni plan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas ocijenio je u subotu, prilikom radne posjete Ankari, da arapski mirovni plan iz 2002. predstavlja "jedini izbor" za Izrael kako bi se riješio izraelsko-palestinski sukob, javila je agencija Anadolija.
  • Izrael nema drugoga izbora nego da prihvati arapski plan. Taj plan predstavlja još uvijek najbolje temelje za rješenje pravednoga mira, rekao je on u razgovoru s turskim predsjednikom parlamenta Koksalom Toptanom.

Arapski mirovni plan predočen je na arapskom samitu u Bejrutu 2002. i ponovo je pokrenut na samitu u Rijadu 2007.

On predviđa normaliziranje odnosa između arapskih zemalja i Izraela u razmjenu za izraelsko povlačenje s okupiranih arapskih teritorija u junu 1967., stvaranje palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom i "pravedno i prihvatljivo" rješenje pitanja palestinskih izbjeglica.

Izrael je priznao "pozitivne aspekte" ove inicijative ali nije formalno prihvatio plan, zbog prava na povratak palestinskih izbjeglica.

  • Turska podržava ovaj plan, rekao je Abbas.

Na zajedničkoj pres-konferenciji sa šefom turske države Abdullahom Gulom, šef Palestinske samouprave izrazio je želju za "formiranje vlade nacionalnog jedinstva ili pomirenja", kako Izrael ne bi imao izgovor za daljnje "održavanje blokade pojasa Gaze".

Gul je također zatražio pomirenje Hamasa i Fataha, smatrajući da se radi o uvjetu bez kojega nema stvaranja palestinske države.