Svjedočanstva preživjelih
115

Izrael mučio radnike agencije UN-a i tjerao ih da lažno priznaju veze s Hamasom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Agencija UN-a za palestinske izbjeglice kaže da su neki zaposlenici pušteni u Gazu iz izraelskog pritvora prijavili da su bili pod pritiskom izraelskih vlasti da lažno izjave da agencija ima veze s Hamasom i da je osoblje sudjelovalo u napadima 7. oktobra.

UNRWA je ranije ove godine otpustila 12 radnika nakon optužbi iz Izraela da su aktivno sudjelovali u Hamasovom napadu.

Tvrdnje su sadržane u izvještaju UNRWA-e koje je pregledao Reuters i koje je datirano u februaru 2024., a u kojem se detaljno navode navodi o maltretiranju u izraelskom pritvoru od neidentificiranih Palestinaca, uključujući nekoliko njih koji rade za UNRWA-u.

Direktorica komunikacija UNRWA-e Juliette Touma kaže da je agencija planirala predati informacije u neobjavljenom izvještaju na 11 stranica agencijama unutar i izvan UN-a specijaliziranim za dokumentiranje potencijalnih kršenja ljudskih prava.

"Kada rat završi, potrebno je provesti niz istraga kako bi se istražila sva kršenja ljudskih prava", kaže ona.

U dokumentu se navodi da je izraelska vojska uhapsila nekoliko palestinskih djelatnika UNRWA-e i dodaje da su zlostavljanje i mučenja koje su doživjeli uključivali teška fizička premlaćivanja, gušene vodom i prijetnje ozljedama članovima porodice.

"Članovi osoblja Agencije bili su predmet prijetnji i prisile od izraelskih vlasti dok su bili u pritvoru, te pod pritiskom da daju lažne izjave protiv Agencije, uključujući da je Agencija povezana s Hamasom i da su članovi osoblja UNRWA-e sudjelovali u zločinima 7. oktobra 2023.", stoji u izvještaju.

UNRWA je odbila zahtjev Reutersa da vidi transkripte svojih intervjua koji sadrže navode o iznuđenim lažnim priznanjima.

Osim zlostavljanja koje su pretrpjeli članovi osoblja UNRWA-e, palestinski zarobljenici opširnije su opisali navode o zlostavljanju, uključujući premlaćivanja, ponižavanje, prijetnje, napade pasa, seksualno nasilje i smrt zarobljenika kojima je uskraćena medicinska pomoć, stoji u izvještaju UNRWA-e.