Svijet
0

Izrael i Saudijska Arabija formiraju moćan savez na Bliskom istoku?

Klix.ba
Dok je Iran ovih dana u "šarmantnoj ofanzivi" u pokušaju da obnovi kontakte sa Zapadom, pojavile su se priče da Izrael i Saudijska Arabija, koji nemaju diplomatske odnose, stvaraju savez koji može donijeti novu snagu u regiji.

U tom savezu Izrael bi donio izuzetne propagandne vještine, a Saudijci veliki novac od nafte, tako da je potencijalni utjecaj takve saradnje teško i procijeniti, ali bi zasigurno bio izuzetno značajan. Jevrejska država također ima dosta utjecaja na američku vanjsku politiku, te njeno približavanje Saudijskoj Arabiji zasigurno ne bi prošlo nezapaženo od međunarodne zajednice, piše Russia Today.

"Glasine o toj saradnji i tajnim sastancima pojavile su se još 2006. godine, kada je postalo jasno da Iran želi postati glavni igrač u regiji", kazao je Eyal Zisser, dekan na univerzitetu u Tel Avivu. Ipak, ovu saradnju bi mogla otežati činjenica da Saudijci podržavaju nastojanja Palestinaca da stvore svoju državu, čemu se Izrael veoma protivi te pojedini teoretičari smatraju kako je upravo to jedna od prepreka za formiranje čvrstog saveza Izraela i Saudijske Arabije.

Protiv Irana i za Palestinu

"Oni sa jedne strane žele sarađivati sa Izraelom kada je u pitanju Iran, dok na drugoj strani imaju bliske kontakte sa palestinskim Hamasom. Na jednoj strani su za mir, a na drugoj podržavaju Al Kaidu", ističe Zisser.

Ali, uprkos njihovim razlikama, Izrael i Saudijska Arabija imaju dosta zajedničkih stavova kada je riječ o gorućim pitanjima u regiji, obje zemlje, naprimjer, žele promjenu režima u Siriji, a također podržavaju i vojni režim u Egiptu, koji je zauzeo snažan stav protiv islamista.

"Obično Saudijci neće napraviti nikakvu odluku koja je u suprotnosti s američkim savjetima ili interesima. Međutim, ta je faza pomalo prošla, jer sada Saudijci na prvo mjesto stavljaju svoje interese, pa tako finansijski podržavaju režim u Egiptu u vrijeme kada su im SAD uskratile svoju podršku", rekao je irački analitičar Mustafa Alani.

Još prošle sedmice pojavile su se informacije da Izrael zajedno sa Saudijskom Arabijom lobira protiv Irana, odnosno protiv popustljive politike SAD-a kada je riječ o iranskom nuklearnom programu.

Sporazum SAD-a i Irana

Lideri SAD-a i Irana razgovarali su telefonom krajem septembra, i to prvi put u posljednjih 30 godina, a novi predsjednik Irana Hasan Rohani izrazio je spremnost da obnovi odnose sa Zapadom i nastavi pregovore vezane za kontroverzni nuklearni program Irana. Izraelci i Saudijci su to vidjeli kao direktan atak na njihove interese.

"Ako SAD i Iran postignu sporazum, to može biti samo na račun arapskog svijeta i zaljevskih zemalja, posebno Saudijske Arabije", rekao je Abdullah Al Askar, predsjednik Komiteta za vanjske poslove u savjetodavnom parlamentu Saudijske Arabije. Naravno, u Izraelu nemaju nimalo tolerancije kada je riječ o iranskom nuklearnom programu, tako da je to još jedno pitanje na kojem su se približili Saudijskoj Arabiji.

I Izrael i Saudijska Arabija su historijski poznati kao veliki američki saveznici, ali bi njihov savez uveliko mogao otežati utjecaj Washingtona na regiju. Upravo sva ova pitanja navode na sumnju da se stvara nova sila na Bliskom istoku, savez između Izraela i Saudijske Arabije.