Promjena na čelu
72

Izrael dobio novog šefa vojske: Pripremit ćemo se za rat protiv bliskih i dalekih neprijatelja

V. K.
Herzi Halevi (Screenshot: YouTube)
Herzi Halevi (Screenshot: YouTube)
General-major Herzi Halevi preuzeo je dužnost 23. komandanta izraelske vojske te je na ovom mjestu naslijedio dosadašnjeg prvog čovjeka Aviva Kohavija.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti obratio se i ministar odbrane Yoav Gallant koji je rekao kako će on raditi na obuzdavanju vanjskog pritiska na izraelsku vojsku kako bi Halevi mogao ispuniti svoju ulogu.

"Između autoriteta i odgovornosti u vojsci postoji jedan fundamentalni koncept - jedinstvo komandovanja. Za svakog vojnika i oficira postoji jedan komandant, a iznad svih je načelnik štaba. Najviša komanda u vojsci podređena je ministru odbrane i vladi", rekao je Gallant.

Nakon govora ministra, prisutnima se obratio i Halevi koji je ukazao na prijetnje s kojima se Izrael suočava.

"Naši neprijatelji treba da znaju. Spremni smo uraditi mnogo više od onoga što kažemo. Pripremit ćemo izraelsku vojsku za rat protiv bliskih i dalekih protivnika. Proširit ćemo kvalitetno regrutovanje iz svih slojeva stanovništva. Ojačat ćemo rezervu i održati ujedinjenu, fokusiranu, moralnu i profesionalnu vojsku, oslobođenu bilo kakvih obzira osim sigurnosti", poručio je novi šef izraelskih snaga.

Na ceremoniji se obratio i premijer Izraela Benjamin Netanyahu koji je iskoristio i ovu priliku da osudi iranski režim.

"Iran je odgovoran za 90 posto problema na Bliskom istoku. Ovaj režim prijeti da će nas uništiti. Nećemo čekati da nam se oštar mač stavi na vrat. Izraelska vojska, Shin Bet i Mossad će učiniti sve što je potrebno da ovo spriječe", rekao je Netanyahu.