Svijet
0

Iznenađujuće velik broj Amerikanaca već odlučio za koga će glasati

NINA
New York Times u svom osvrtu na američke birače primjećuje da je velik broj njih već donio odluku za koga će glasati premda je do izbora ostalo više od tri mjeseca, javlja Glas Amerike (VOA).

U nedavnoj anketi, uostalom, 79 posto birača je izjavilo da su odlučili kome će dati svoj glas. Prije četiri godine, u ovo vrijeme, 64 posto birača se već opredijelilo za jednog od kandidata.

Novinar newyorškog dnevnika primjećuje da je rijetko kad u historiji neka izborna kampanja bila ovako intenzivna i polarizirana već u ovako ranoj fazi. Izbornim skupovima prisustvuje više ljudi nego što je uobičajeno, a novac se slijeva u štabove kampanja u zaprepašćujućim količinama. Anketari i Demokratske i Republikanske stranke ustvrdili su da je u ovom izbornom ciklusu znatno manje neopredijeljenih birača koje bi htjeli pridobiti na svoju stranu, piše New York Times.

Demokrati će u nadolazećoj sedmici održati stranačku konvenciju u Bostonu. Za to vrijeme predsjednik Bush će se nalaziti na svom ranču u Texasu. Međutim, kao što piše Los Angeles Times, republikanci neće sjediti skrštenih ruku. Predvođeni potpredsjednikom Dickom Cheneyom, republikanski stranački prvaci putovat će širom Amerike promovirajući svoje stavove i pokušavajući pokvariti slavlje Johna Kerryja koji će i službeno postati predsjednički kandidat Demokratske stranke.

U petak, nakon što završi konvencija demokrata, u kampanju će ponovno krenuti i predsjednik Bush koji će u dva dana održati niz govora u središnjem dijelu Sjedinjenih Država, javlja VOA.