U petak
0

Izmjene u britanskoj vladi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown izvršit će u petak manju izmjenu vlade, koja će biti obilježena iznenadnim povratkom u vladu Petera Mandelsona, aktuelnog evropskog povjerenika za trgovinu, javili su britanski mediji.

Mandelson, bivši ministar za trgovinu, vraća se u ministarstvo za trgovinu gdje će zamijeniti Johna Huttona, javlja BBC.

Hutton odlazi na dužnost ministra odbrane zamijenivši Desa Brownea, koji napušta vladu, javio je državni kanal i Sky News.

Drugi bivši član Blairovog kabineta Geoff Hoon, bivši ministar odbrane, odlazi na dužnost ministra za saobraćaj, javljaju mediji.

Objava o ovim izmjenama trebalo bi da uslijedi u petak, javljaju BBC i Sky News.

Evropski povjerenik za trgovinu od 2004. Peter Mandelson jedan je od tvoraca nove Laburističke stranke, blizak Tonyju Blairu, a smatra se jednim od najvećih zaslužnika njegove pobjede na izborima 1997.

Glasine o neizbježnim ministarskim promjenama proširile su se naročito nakon laburističkoga kongresa u Manchesteru prošle sedmice. Ministrica saobraćaja Ruth Kelly objavila je tom prilikom da napušta vladu kako bi se posvetila svojoj obitelji.