Svijet
0

Izgubio na referendumu: Evo Morales neće dobiti četvrti mandat na čelu Bolivije

Klix.ba
Evo Morales/ Foto: EPA
Evo Morales/ Foto: EPA
Izlazne ankete pokazuju da je predsjednik Bolivije Evo Morales izgubio na referendumu na kojem se odlučivalo da li će mu biti dozvoljen i četvrti mandat na čelu države.

Jedna anketa je pokazala da je 52,3 posto stanovništva glasalo protiv togaa da se Moralesu odobri četvrti mandat. Ipak, iz kabineta aktuelnog predsjednika nadaju se da bi konačni rezultati mogli odobriti promjenu ustava.

Ukoliko bi se to dogodilo Morales bi na vlasti u Boliviji ostao do 2025. godine. Opozicija je već proslavila rezultate referenduma na ulicama grada La Paza.

Evo Morales poziciju predsjednika Bolivije obnaša od 2006. godine, a sadašnji mandat ističe mu 2020. godine. Uprkos rezultatima ankete, Morales je i dalje veoma popularan političar u Boliviji, a ekonomija zemlje u posljednjih deset godina je u stalnom porastu.

Morales je jedan od najkarizmatičnijih lidera Bolivije u historiji, a čak i ako izgubi na referendumu, do kraja mandata imat će dovoljno vremena da izabere svog nasljednika ili na neki drugi način da utječe na izbor novog predsjednika države.