Svijet
0

Iz južnoafričkog rudnika dosad izvučeno više od 2000 rudara

FENA
Spasilačke ekipe izvukle su do sada više od 2000 od oko 3200 južnoafričkih rudara koji su od srijede ujutro ostali zatrpani u rudniku zlata kompanije "Harmony Gold" u blizini Johannesburga.

Spasioci užurbano rade, a pomoćni lift izvlači iz okna grupe rudara koji su ostali zarobljeni na dubini od 2200 metara u rudniku Elandsrand, u Carltonvilleu, 80 km sjeveroistočno od Johannesburga, kada se u srijedu ujutro prekinuo električni vod koji napaja strujom glavni lift, saopćili su predstavnici rudnika, prenijele su agencije.

Ministrica rudarstva i energetika Buyelwa Sonjica obišla je rudnik Elandstrand i tom prilikom kazala da sigurnosni propisi moraju biti "pooštreni".

Predstavnici rudnika su otkrili da je lift u kvaru nešto poslije 6 sati ujutro po lokalnom vremenu (7 sati po srednjevropskom), u srijedu, a javnost je obaviještena saopćenjem sindikata rudara tek u 21 sat.

Među rudarima, kojima se obezbjeđuju zrak i voda, ali ne i hrana, nalazi se između 150 i 200 žena.

Temperatura u oknu dostiže i do 40 stepeni Celzijusa, ali nijedan od rudara nije u neposrednoj opasnosti, naveli su predstavnici kompanije Harmony gold.

"Nema povrijeđenih ni umrlih... Bit će potrebno desetak sati za izvlačenje, jer se pomoćni lift kreće veoma sporo kako bi se izbjegli rizici... Uvjeren sam da će svi izaći", izjavio je ranije u četvrtak ujutro predstavnik kompanije Graham Brigs.

Sindikat rudara je ukazao na to da je uzrok nesreće možda bio nemar i najavio da će tražiti od rudarskih kompanija da izgrade dodatne izlaze iz jama za slučaj opasnosti.

Prema podacima Vijeća za zaštitu i sigurnost u rudnicima, 199 rudara je poginulo prošle godine u Južnoj Africi.

Jedan radnik je poginuo prošle sedmice u rudniku pored Elandsranda.