Bitni za oporavak ekonomije
0

Italija spremna za opće izbore

Klix.ba
Italija je spremna za opće izbore za koje mnogi smatraju da su od velikog značaja za rješavanje ekonomskih problema u ovoj zemlji, ali i onih u eurozoni. Prema procjenama urađenim prije dvije sedmice u prednosti je ljevičarski savez Piera Luigija Bersanija.

Međutim, njihova prednost na desničarskim blokom bivšeg premijera Silvija Berlusconija je relativno mala. Berlusconi je jučer dao i jedan televizijski intervju, što su njegovi protivnici okarakterisali kao kršenje predizbornih zakona. Međutim, iz njegovog ureda je rečeno da je intervju urađen samo uz dogovor da bude prikazan nakon što se sutra zatvore biračka mjesta.

Ako je suditi prema rezultatima nekih anketa, onda treba očekivati da pokret popularnog komičara Beppea Grilloa ostvari jako dobar rezultat, prenosi BBC.

Izbori će biti održani dva mjeseca prije nego su bili planirani. Glasat će se usred duboke recesije i mjera štednje koje su uzrokovale veliko negodovanje javnosti. Biračka mjesta će biti otvorena danas od 08:00 sati do 22:00 sata po lokalnom vremenu. Glasanje se nastavlja sutra od 08:00 sati do 15:00 sati. Italija ima oko 47 miliona glasača.