Svijet
338

Istanbul noćas slavio: Države koje podržavaju Gulena su neprijatelji Turske

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nekoliko hiljada građana Istanbula okupilo se u subotu navečer na gradskom trgu Taksim kako bi proslavili neuspjeh državnog udara koji je iznenadio zemlju u noći sa petka na subotu.

Građani koji podržavaju aktuelnu vlast Recepa Tayyipa Erdogana šetali su ulicama, skandirali i mahali zastavama. Video agencije RT prikazuje veliko slavlje praćeno pjesmom, plesom i vatrometom.

Ranije istoga dana, predsjednik Turske se obratio građanima u Istanbulu rekavši im da od Sjedinjenih Američkih Država zahtijeva izručenje Fethullaha Gulena kojeg smatra odgovornim za pokušaj državnog udara.

On je istakao da će SAD na čelu sa Barackom Obamom postupiti po zahtjevu ukoliko Tursku smatra strateškim partnerom dodavši kako je svaka zemlja koja podržava Gulena "otvoreni neprijatelj Turske".

Odgovor iz Washingtona kojeg je prenio državni sekretar John Kerry sadržavao je protuzahtjev u smislu pružanja dokaza da je Gulen umiješan u organizaciju puča.

Gulen je ranije aktegorički odbacio mogućnost umiješanosti u pokušaj državnog udara dodavši da postoji mogućnost da iza njega stoji i sam Erdogan. Također, Gulen je osudio puč rekavši kako se vlast ne bi trebala osvajati oružjem već demokratskim procesom.

Tokom subote vlast u Ankari izvela je više hiljada hapšenja osoba koje smatra umiješanim u pokušaj državnog udara. Također, izvršena je smjena više stotina sudija uključujući i one na višim razinama.

U pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti ubijena su 104 pobunjenička vojnika, a njih 2.800 je uhapšeno. Ubijeno je 114 pripadnika vladinih snaga kao i najmanje 47 civila.