Svijet
0

Islandska vlada planira izlazak iz krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoimenovani premijer islandske koalicione vlade Johana Sigurdardotir, predstavila je plan svoje vlade za spas finansijskog sistema ove male sjevernoatlanske zemlje.

Island je među zemljama najteže pogođenim krizom svjetske privrede i finansija koja ne jenjava od početka jeseni, i kroz niz vanrednih mjera i kroz nove aranžmane o zajmovima sa MMF-om pokušava da povrati finansijski sistem u život i pokrene blokiranu privredu, prenosi BBC.

Premijer Sigurdardotir je rekla da će joj prioritet biti da postavi nove članove u upravni odbor Centralne banke, koja kao odgovorna institucija nije uspjela da spriječi kolaps bankarskog sistema na Islandu krajem prošle godine.

Ona je rekla i da će tražiti da nadležni skupštinski odbor razmotri mogućnost da Island uđe u EU.

Demonstranti okupljeni isped zgrade islandskog parlamenta u Rejkjaviku smatraju da je guverner Centralne banke, bivši konzervativni premijer David Odson, odgovoran za ubrzani privredni rast Islanda koji je naglo splasao zbog finansijskog kolapsa u oktobru.

U nedjelju je saopćeno i da će lider 'Zelene-ljevice', mlađeg partnera nove vladajuće koalicije, Stengrimur Sigfuson biti novi ministar finansija.

Ministar Stigfuson je rekao, govoreći za BBC, da će prioritet nove koalicione vlade biti i da prekine ulične proteste koji traju već mjesecima zbog propasti bankarskog sektora u zemlji.

Ministar je priznao da je svjetska finansijska kriza teško pogodila Island i dovela do propasti banaka, ali je ostao pri uvjerenju da će se zemlja izvući iz krize.

Nova koaliciona vlada ima vremena do 25. aprila, i vanrednih izbora, da uvjeri Islanđane da će ih uspješno izvesti iz krize i tako dobije izbore.

Istraživanja javnog mnijenja ukazuju da će koalicija Socijaldemokrata i Zelene-ljevice pobijediti na vanrednim izborima, raspisanim za april zbog propasti finansijskog sistema i talasa protesta nezadovoljnih stanovnika.