Svijet
0

Islamske zemlje podijeljene u ocjeni pogubljenja Sadama Huseina

FENA
Muslimanske zemlje su podijeljene u ocjeni pogubljenja Sadama Huseina tako što je Iran pozdravio vješanja bivšeg iračkog predsjednika, Libija je objavila trodnevnu žalost, a sirijski analitičari su zabrinuti zbog mogućeg rasplamsavanja nasilja u Iraku.

Iranska državna televizija u subotu je objavila da je Sadam, "počinilac najužasnijih zločina protiv čovječnosti", pogubljen i da je time "zatvoren dosije jednog od najozloglašenijih diktatora na svjetu", izvestio je AP.

Mnogi u Iranu, međutim, smatraju da je Sadamu, prije smaknuća, trebalo da bude suđeno zbog rata sa Iranom i zbog napada na Kuvajt.

Sadam se smatra za najvećeg neprijatelja Irana zbog osmogodišnjeg rata koji je vodio sa tom zemljom tokom koga je poginulo više od milion ljudi i koji je razorio privrede obje zemlje.

Libijska vlada objavila je u subotu trodnevnu žalost i spuštanje zastava na pola koplja. Odložene su sve svečanosti planirane za veliki muslimanski praznik Kurban bajram.

Mohamed Gadafi, libijski vođa, u petak se direktno založio za Sadamov život, i islamskoj televiziji "Al Jazeera", koja emituje iz Katara, izjavio da je Sadamovo suđenje bilo nelegalno i da je trebalo da se vodi pred međunarodnim tribunalom.

Sirijska vlada se do sada nije oglasila zvaničnim saopćenjem o Sadamovom pogubljenju, ali analitičari u toj zemlji su zabrinuti da bi ono moglo da podstakne ionako žestoke sukobe u Iraku.

Neki su iznijeli stav da je presuda ishitrena i da je suđenje bivšem iračkom lideru trebalo da se odvija pod nadzorom Arapske lige.