Zbog krivotvorenja pasoša
0

Irska protjeruje izraelskog diplomatu

FENA
Irska Republika protjerat će izraelskog diplomatu zbog korištenja krivotvorenih pasoša u operaciji ubistva Hamasovog zvaničnika u Dubaiju.

Irski ministar vanjskih poslova Michael Martin izjavio je kako je istraga dokazala da je osam irskih pasoša korištenih u operaciji bilo krivotvoreno, prenosi BBC.

Hamasov zvayničnik Mahmoud al-Mabhouh pronađen je mrtav u hotelu u Dubaiju u januaru. Policija Dubaija saopćila je tada kako je 99 posto sigurna da su u akciju umješani izraelski agenti, iako Izrael tvrdi da nema nikakvih dokaza za to.

Martin navodi u izjavi kako je od Izraela "zahtijevano da povuče određenog službenika svoje ambasade" i da očekuje "brz pristanak na zahtjev".

"Neprihvatljivo je da države s kojom Irska ima prijateljske, pa ponekada i otvorene međusobne odnose zloupotrebljava irske pasoše, što očigledno zahtijeva čvrst odgovor", izjavio je on.

U Jerusalemu je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor izjavio da izraelska vlada žali zbog irske odluke koja, kako je kazao, "nije u skladu sa značajem naših odnosa s irskom vladom".

Krivotvoreni britanski, francuski, australski i njemački pasoši također su korišteni u operaciji u Dubaiju.

Velika Britanija i Australija već su protjerale izraelske državljane zbog krivotvorenja njihovih pasoša.

Martin je iztjavio da Irska blisko sarađuje s britanskim i australskim vlastima u njihovim istragama ubistva. On je naveo "neizbježni zaključak da je agencija izraelske vlade odgovorna za zloupotrebu, i najvjerovatnije, proizvodnju krivortvorenih irskih pasoša korištenih u ubistvu Mabhouha".

Irske vlasti zatražile su izraelsku pomoć u njihovoj istrazi, ali, kazao je Martin, "nisu naišle ni na kakav odgovor niti ikakvo poricanje izraelske umiješanosti".

Šest od osam lažnih pasoša koristilo je brojeve postojećih nosilaca irskih pasoša, dok su druga dva sadržavala brojeve stvorene kako bi odgovarali irskom formatu, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Martin je izjavio da su onima čiji su brojevi pasoša korišteni u operaciji u Dubaiju izdani novi pasoši i kako je uvjeren kako će im to omogućiti "da putuju oslobođeni svake sumnje".

"Kako sam i govorio od početka, moj prioritet tokom čitave ove afere bio je da pružim sigurnost nevinim irskim građanima pogođenim njome i zaštitim integritet irskog pasoša", kazao je.

Prošle se sedmice pojavila vijest da su vlasti u Poljskoj uhapsile sumnjivog izraelskog agenta u vezi s ubistvom Mabhouha.

Njemačka traži njegovo izručenje zbog krivotvorenog njemačkog pasoša koji je koristio jedan od ubica.