Washington Post
0

Iranskom naučniku CIA dala 5 miliona dolara za informacije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Iranskom naučniku Amiriju Shahramu, koji je tvrdi da su ga oteli agenti američke Centralne obavještajne agencije (CIA), ova agencija platila je više od pet miliona dolara za informacije o nuklearnom programu Teherana, piše današnje izdanje američkog dnevnika "Washington Post" pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

List navodi da Amiri, koji se rano jutros vratio u Iran, nije obavezan da vrati novac ali možda neće moći ni da dođe do tih sredstva nakon okončanja "značajne saradnje" sa CIA.

"Zahvaljujući sankcijama uvedenim Iranu, sve što on ima izvan je njegovog domašaja. On je otišao ali ne i njegov novac. Posjedujemo njegove informacije, a Iranci sada imaju njega," rekao je zvaničnik.

Obavještajni podaci o iranskom nuklearnom programu od velikog su značaja za SAD, koje strahuju da bi nuklearno sposoban Teheran bio prijetnja po njihovog bliskog saveznika Izrael, kao i za naftne rezerve u Persijskom zalivu te prijateljske zemlje u Evropi.

Američki dnevnik navodi da su zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani, spekulisali da je Amiri, možda iznenada napustio SAD iz zabrinutosti da bi iranska vlada mogla učiniti nešto nažao njegovoj porodici.    

Amirijev zahtjev da ode kući iznenadio je američke zvaničnike, koji navode da je on radio sa obavještajnim službama duže od godinu dana.

Iran, koji je u sporu sa Zapadom oko namjene svog nuklearnog programa, u više navrata je optužio CIA za otmicu Amirija, zaposlenog u iranskoj Organizaciji za atomsku energiju (IAE). 
Vashington negira da je naučnik otet i insisitra na tome da je on slobodno živio u SAD. 

Amiri, koji je univerzitetski istraživač, nestao je prije godinu dana tokom hodočašća u Saudijskoj Arabiji i Teheran optužuje Rijad da je naučnika isporučio SAD. 

Saudijska Arabija negira optužbe. Zbunjujući video-snimci Amirija emitovani su u proteklih nekoliko sedmica. 

Na jednom video-snimku čovjek koji se identifikovao kao Amiri rekao je da je prebačen u SAD i da je mučen. Na drugom snimku, koji se pojavio na internetu, čovjek koji, takođe tvrdi da naučnik rekao je da studira u SAD. Na trećem snimku muškarac koji se predstavlja kao Amiri rekao je da je pobjegao od "američkih agenata" i da se krije, tražeći od organizacija za zaštitu ljudskih prava da mu pomognu da se vrati u Iran. 

U martu američka medijska kuća "ABS" javila je da je Amiri prebjegao u Ameriku i da pomaže CIA.