Svijet
0

Iranski predsjednik stigao u Rim na samit FAO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad stigao je u Rim u utorak ujutro kako bi prisustvovao samitu FAO-a o svjetskoj krizi hrane, gdje je njegovo prisustvo kritizirano, saopćila je specijalizirana aerodromska agencija Telenews.

"Iran, kao utjecajna nacija u ekonomiji i poljoprivredi, ima jasna rješenja za pravednu proizvodnju i raspodjelu hrane u svijetu", izjavio je iranski predsjednik prije polaska iz Teherana, prenio je AFP.

Izraelski ambasaor u Italiji Gideon Meir ocijenio je u ponedjeljak navečer da je "neprilično" pozivati iranskog predsjednika na samit koji će mu poslužiti kao "govornica".

Predsjednik Svjetskoga židovskog kongresa Ronald Lauder je naveo u saopćenju da je poslao generalnom direktoru FAO-a Jacquesu Dioufu (Diuf) i talijanskoj vladi protest protiv Ahmadinejadove prisutnosti.

Talijanska vlada, bliska saveznica SAD-a, prije dvije sedmice je dala do znanja da neće biti susreta između iranskog predsjednika i Silvija Berlusconija.

Više talijanskih ljevičarskih udruženja i stranaka pozvalo je da se u utorak održe demonstracije pred gradskom vijećnicom protiv prisustva iranskog predsjednika i predsjednika Zimbabwea Roberta Mugabea.

Robertu Mugabeu je zabranjen boravak u Evropskoj uniji, ali je on došao u Italiju zahvaljujući istoj zakonskoj odredbi koja mu je omogućila da 2005. godine prisustvuje samitu FAO-a.