Svijet
209

Iranska ljepotica se pokajala pred sudom: Modeli gube hidžab i čast

Klix.ba
Elham Arab na sudu
Elham Arab na sudu
Jedan od najpopularnijih iranskih modela Elham Arab pojavila se na Revolucionarnom sudu pred kojim je optužena za "pormovisanje zapadnog promiskuiteta".

Arab se u sudnici pojavila sa velom preko glave rekavši kako su njene fotografije na Instagramu i sam posao modela "greške", a lokalni mediji prenose kako je njena izjava koja se može shvatiti kao kajanje, iskreni i dobrovoljni.

Ona je tek jedan od niza djevojaka koje su se našle na meti teheranskih vlasti koje sprovode kontrolu nad "moralnim pravilima". Vlasti su protiv modela pokrenuli cjelokupnu akciju nazvanu Pauk 2, a koja je za cilj imala stajanje u kraj popularizaciji Instagrama koji se koristi kao mjesto promovisanja karijere modelinga.

Elham Arab na Instagramu
Elham Arab na Instagramu

"Mislim da se ljudi žele diviti ljepoti i nečijem putu slave. Ali oni prvo moraju da razmisle o cijeni i šta će izgubiti zauzvrat. Filmske zvijezde možda ne mogu izgubiti puno, ali modeli gotovo zasigurno mogu izgubiti svoj hidžab i čast", rekla je Arab.

Posljednjih godina, Iranke sve češće nose veo koji otkriva dio kose, što zauzvrat izaziva gnjev "čuvara" islamske revolucije.