Tokom transporta nafte
74

Iranci spriječili pokušaj američkih snaga da zaplijene tanker u Omanskom zaljevu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran je zvanično potvrdio da je njegova Revolucionarna garda spriječila pokušaj američkih snaga da zaplijene naftni tanker.

Prema tvrdnjama iz Irana, američke snage su zaplijenile tanker i prebacile naftu na drugi brod, koji se udaljio u nepoznatom pravcu.

"Amerikanci su zaplijenili iranski naftni tanker u Omanskom moru, prebacili naftu na drugi tanker, koji je otplovio na nepoznatu lokaciju. IRGC je u helikopterskoj operaciji preuzeo kontrolu nad tankerom. Nakon toga su američke snage bile u potjeri za tankerom koristeći helikoptere i rante brodove, ali nisu uspjele. Tanker je u iranskm vodama", navodi se na web stranici iranske vlade.

Ranije je iranska državna televizija Press TV objavila da je IRGC uspješno "otjerao" američke snage u Omanskom zaljevu te je optužila SAD za pokušaj krađe iranske nafte.

IRGC je onemogućio Amerikance da preuzmu kontrolu nad ogromnim tankerom te su ga vratile u iranske vode, navodi Press TV.

Novinska agencija Mehr je saopćila da su iranci pomoću glisera nadmašili američke snage te da će snimak biti objavljen uskoro. Saopćeno je da su Amerikanci pokušali blokirati kretanje tankera pozicioniranjem ratnih bodova na njegovu putanju.

SAD su zabranile izvoz iranske nafte u sklopu sankcija nametnutih Teheranu zbog napuštanja nuklearnog pakta 2015. godine, koji je ograničavao iranske nuklearne ambicije. SAD su prijetile sankcijama svakoj zemlji koja kupi iransku naftu.

Međutim, Iran je nastavio izvoziti naftu uprkos sankcijama, jer ona predstavlja vitalan izvor prihoda za vladu. U nekoliko navrata su Amerikanci uspješno presreli i zaplijenili iranske tankere.