"Zračni terorizam"
10

Iranci bijesni nakon što su američki borbeni avioni presreli njihov putnički avion iznad Sirije

D. B.
Teheran je oštro reagovao nakon bliskog susreta iranskog putničkog aviona s američkim borbenim avionima te je taj potez SAD-a nazvao "zračnim terorizmom", a također je obećao i "odlučan odgovor".

Putnički avion Airbus A320 kompanije Mahan Airlines je 25. jula bio na letu između Teherana i Bejruta kada su mu prišla dva američka borbena aviona F-15 u sirijskom zračnom prostoru.

Avion je na kraju sigurno sletio u Bejrut, ali je nekoliko putnika zadobilo manje povrede jer je pilot brzo promijenio visinu kako bi izbjegao sudar u zraku. Pentagon je kasnije saopćio da je poslan jedan avion kako bi obavio "vizuelnu inspekciju".

Iranski predsjednih Hassan Rouhani je tražio od Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju, Vijeća sigurnosti, UN-a i svih zemalja da odlučno odgovore na "američki teroristički čin".

Rouhani je istakao da ovo nije prvi put da Amerikanci za "metu" imaju iranski avion". U julu 1988. godine avion IranAira na letu između Teherana i Dubaija je oboren, a to je učinjeno projektilom brod-zrak koji je ispalila američka mornarica. Tada je poginulo 290 ljudi, a tadašnji predsjednik Ronald Reagan je izrazio "duboko žaljenje zbog tragične greške".

Teheran vidi susret u sirijskom zračnom prostoru kao dio šire američke "zavjere" protiv Irana, a pomenuo je i navodnu namjeru SAD-a da zaobiđe Rezoluciju 2231 UN-ovog Vijeća sigurnosti. Rezolucija je usvojena 2015. godine, a podrazumijevala je zamrzavanje iranskog nuklearnog programa te ukidanje međunarodnih sankcija protiv Teherana.

Tri godine kasnije se američki predsjednik Donald Trump povukao iz dogovora te je uveo nove sankcije Iranu. Rouhani tvrdi da se Amerika ovako ponaša jer je "nekoliko puta poražena od Irana". Dodao je da su "iranski neprijatelji zauzeti traženjem načina za uništenje ekonomije ove zemlje, ali da ne uspijevaju u tome", navodi Russia Today.